Menu
Forrige artikel

Fremtiden må vi stole på

Kategori: Bøger
Visninger: 953

 

Af Ulla Weishaupt

I disse tider går de fleste danskere og tænker på den drejning, situationen i Ukraine, Rusland og resten af den vestlige verden har taget. For os, der er gamle nok til at huske det, er der mange ting, der bringer tankerne til den kolde krig, der opstod i kølvandet på anden verdenskrig. Angsten for hvad en enkelt magthaver med storhedsvanvid kan sætte i gang hviler som en skygge over Europa og resten af verden. I den kontekst er Søren Peder Sørensens nye bog “Fremtiden må vi stole på - Henry og den kolde krig” utrolig aktuel. Bogen er en familiekrønike over Henry og hans familie i perioden vinteren 1930 til december 1987.

Henry er et barn af krigen, født julenat 1916 og vokset op i mellemkrigstiden med økonomisk depression og nazisternes opstigning til magten i Tyskland. Efter krigen fulgte koldkrigen og angsten for tredje verdenskrig. Denne angst følger Henry gennem hele livet, og med sit pessimistiske livssyn får hans elskede kone Søster med det lyse og optimistiske sind nok at se til. Vi følger Henry og hans familie i dagligdagen. Gården der skal passes, dyr der skal fodres, roer der skal hakkes og afgrøder, der skal høstes. På det lokale plan sker der udvikling og optimering, engdrag skal afvandes, Skjern Å rettes ud, så der bliver mere landbrugsjord. De små andelsmejerier lukkes, der skal effektiviseres, og hertil er stordrift og specialisering en forudsætning. Gårdene skal også effektiviseres, traktoren overtage hestenes plads, kornet i laden kommer på siloer, der også kan tørrer kornet, og da sommeren bringer tørke med sig følger vandingsanlæg lige i hælene. Ude i verden sker der også store ting, og selv om det er langt væk fra Henry og Kyvling, så fylder det i dagligdagen. Bare tænk på Suez-krigen, opstanden i Ungarn, opførslen af Berlinmuren og så Cubakrisen. Optagelsen i Nato og senere EF er også noget, der påvirkede det lille samfund.

Det er en meget velskrevet bog, som formår at bringe de menneskelige stemninger, dagligdagen og naturen helt ind under huden på læseren. Jeg oplevede nærmest at blive en del af Henrys familie, medens jeg læste den. Samtidig var det en tur på memory lane, et stykke Danmarks- og verdenshistorie oplevet fra en lille vestjysk flække.

Hvis man ikke er så historie stærk, er der bagerst i bogen en række noter til de enkelte kapitler med faktaoplysninger om de enkelte episoder og personer, der er omtalt, lige som der er en kildehenvisning der også indeholder link til relevante historiske hjemmesider.

En fin lille bog, der trods det beskedne sidetal rummer en masse. Så herfra kan jeg kun anbefale den varmt.

Søren Peder Sørensen (1955) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1981. I tiden 1981 til 1996 var han ansat på Kristeligt Dagblad, og har derefter arbejdet som freelancer og foredragsholder. I 2005 udkom hans første faglitterære værk “De ungarske soldater i Danmark – en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig”, og i 2016 modtog han den ungarske stats fortjenstmedalje i guld for sin forskning af historien om de ungarske soldater i Danmark under 2. Verdenskrig. “Fremtiden må vi stole på - Henry og den kolde krig” er Søren Peder Sørensens sjette bog som udkommer på eget forlag Spantola, som han oprettede i 2021.

[Historie-online.dk, den 5. september 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Mandsmod og kongegunst
Denne gang går vi hele vejen
Danmark en god mand?