Menu
Forrige artikel

Kunsten at bestige Himmelbjerget

Kategori: Bøger
Visninger: 4504

 

Af Ulla Weishaupt

Der er nok ikke mange danskere, som ikke på et eller anset tidspunkt i deres liv sætter fødderne på Himmelbjerget, eller i det mindste kender bjerget af omtale. Der er trods alt tale om et stykke af Danmark, der er meget smukt, men som også rummer et væld af historie. Skulle man have lyst til at dykke længere ned i historien og den skønne natur, er Roger Pihls bog Kunsten at bestige Himmelbjerget end sand perle. Med megen humor og varme beskriver denne lille bog, med Himmelbjerget som omdrejningspunkt, det sagnomspundne landskab mellem Silkeborg og Ry, mytologien og de mange historiske begivenheder der har fundet sted her.

Bogen er bygget op, så vi begynder med at blive præsenteret for områderne omkring Himmelbjerget, hvor fremsynede mænd på eget initiativ og regning sørgede for fredning, så vi i dag kan nyde den smukke natur. Derpå følger beretningen om vandvejen og søerne, Hjejlens historie og ankomst i konkurrence med jernbanen, og tiden før med pramdragere. Så begynder dannelsesrejsen op på bjerget, startende ved molen når Hjejlens har lagt til, og vi er blevet præsenteret for velkomststenen men H.C. Andersens ord “jeg tror der er skønnest i Danmark”. Efter et besøg på det historiske Hotel Julsø, der desværre gik til ved en brand den 28. feb. 2020 begynder selve opstigningen.

Hvor jeg, som de fleste der besøger Himmelbjerget, har gået af slangestien, som blev anlagt l 1902, vælger Roger Pihl at føre os af den vej, som beskrives hos Steen Steensen Blicher i en novelle fra 1833, en tid før turisterne gjorder deres indtog. En vandring med en stigning på 126,6 meter over Julsøs overflade. Efter en lang tur når vi endelig op til tårnet meget klogere på grundloven, festerne, landskabet og arkitekturen. Idet vi gennem hele bogen løbende bliver orienteret om de politiske og samfundsrelaterede tiltag, der har været i relation til Himmelbjerget og omegnen, ligesom vi også bliver præsenteret for de kendisser der gennem tiden har besøgt og / eller forholdt sig til stedet. Hvorfor den lille bog også bliver et stykke samtidshistorie.

Roger Pihl (1956) er forfatter, reklamemand og litteraturkonsulent, og så er han også nordmanden, der har tabt sit hjerte til de danske bjerge. Han blev kendt her hjemme, da han i 2005 udgav Guide til Danmarks bjerge, en kultbog hos naturelskere, der blev genudgivet i en revideret udgave ti år efter under titlen Danmarks bjerge - fra det laveste til det højeste. Roger Pihl ved, hvad han snakker om og praler da også af at være verdens eneste, der har besteget alle Danmarks toppe over 100 meter. ”Kunsten at bestige Himmelbjerget” er hans sidste skud på stammen og udkom passende nok på grundlovsdagen d. 5. juni i år. Har man lyst til at lære lidt med om Himmelbjerget og omegn, kan jeg virkelig anbefale denne rigt illustrerede bog. Jeg har følt mig meget underholdt under læsningen, samtidig med at jeg fik genopfrisket noget Danmarkshistorie og blev beriget med ny viden.

[Historie-online.dk, den 1. august 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nørre Vosborg i tid og rum, bd. 1 og 2
Vadehavet
Æbler i Danmark