Menu
Forrige artikel

Aarhus Teaters arkiv online

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3187

 

Aarhus Teater er gået online med Danmarks første og eneste digitale teaterarkiv. For første gang kan du nu dykke ned i 119 års kulturhistorie og 350 hyldemeter arkivalier.

Aarhus Teater har åbnet for sit digitale historiske arkiv. På adressen https://aarhusteaterarkiv-web.appspot.com/ finder man nu Danmarks første og eneste digitale teaterarkiv. Flere end 7000 billeder fra de mange hundrede forestillinger gennem 119 år er lagt ud. Alle forestillinger er beskrevet med medvirkende og antal opførelser mv., og til hver forestilling og skuespiller er det anført, hvilke dokumenter (eller arkivalier) der knytter sig hertil. Arkivet vil blive udbygget løbende.

Arkivet bygger på teknologien fra AarhusArkivet.dk og dermed på et samarbejde mellem Aarhus Teater og Aarhus Stadsarkiv. Data overføres fra AarhusArkivets registreringssystem til Aarhus Teaters digitale arkiv.

Om Aarhus Teaters arkiv

Teater er en flygtig kunstart. Når tæppet falder den sidste aften efter en forestilling, eksisterer den ikke længere som noget konkret sanseligt og visuelt. Teatret er og har altid været en oplevelse i nuet. Det er teatrets ”nu”, som Aarhus Teaters Arkiv bevarer og dokumenterer for fremtiden.

Aarhus Teaters arkivalier er dateret fra 1898 og frem. Aarhus Teaters arkiv rummer over 300 hyldemeter analoge arkivalier af stor kulturhistorisk værdi. Der er tale om historie og kulturarv, som dækker det nære lokale, det nationale samt det internationale udsyn indenfor dansk scenekunst og kultur.

Samlingerne

Aarhus Teaters Arkiv er delt i to samlinger: Aarhus Teaters Kunstneriske Samling og Aarhus Teaters Administrative Samling.

Arkivets kunstneriske samling befinder sig fysisk på Aarhus Teaters Arkiv, mens den administrative samling gennem de seneste par år blevet overdraget til Aarhus Stadsarkiv, hvor det registreres på www.aarhusarkivet.dk

Blandt de tusindvis af arkivalier i Aarhus Teaters Kunstneriske Samling er manuskripter, fotografier, programmer, plakater, scene- og kostumetegninger, breve, dagbøger, forhandlings-, rekvisit- og kostumeprotokoller, noder og meget mere.

Aarhus Teaters digitale arkiv

I Aarhus Teaters digitale arkiv kan man søge på forestillinger, personer eller sæsoner og via disse komme på en rundtur i hele teatrets historie eller få specifikke oplysninger om enkelte forestillinger, skuespillere og øvrige ansatte.

Det digitale arkiv opdateres konstant og løbende med oplysninger om og digitalisering af arkivalier.

Der ligger (pr. februar 2019) ca. 7.000 beskrevne forestillingsbilleder tilgængeligt på online-arkivet. De udgør knap en fjerdedel af Aarhus Teaters billedarkiv.

[Historie-online.dk, den 13. februar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
HistorieLab: Kildebanken
Niels Finsen - Historiens Aktører nr. 22
Christmas Møller - Historiens Aktører nr. 65