Menu
Forrige artikel

Danefæ slår rekord

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 270

 

Der findes så mange historiske genstande, at udbetalingerne for danefæ slår rekord for tredje gang indenfor få år. Særligt unge, kvinder og endda familier har taget detektorhobbyen til sig og er dermed med til at redde genstande, før de risikerer at gå tabt.

Nationalmuseet set fra Frederiksholms kanal Joakim Züger, Nationalmuseet

Udstyret med metaldetektor finder almindelige danskere tusindvis af genstande fra vores forfædre, som ligger skjult i jorden. Nogle fund er så særlige, at de erklæres for danefæ. Til gengæld får finderne en findeløn – en danefægodtgørelse.

Sidste år udbetalte Nationalmuseet et rekordhøjt beløb i danefægodtgørelse. I alt 8,95 millioner kroner.

Det er hele 3,75 millioner kroner mere end året forinden og knap en million mere end den hidtidige rekord fra 2020. Antallet af danefæ har generelt været stigende, og udbetalingerne slog rekord i både 2018, 2020 og 2023.

Vi kan se, at der kommer flere detektorførere til, og at der søges i nye områder. Det er den korte forklaring på, at der findes mere danefæ, og at udbetalingerne følger med,” siger museumsinspektør Line Bjerg.

Vi ser særligt, at flere unge, kvinder og endda familier bliver detektorførere. Hobbyen har en bred appel, fordi det kombinerer flere faktorer. Man får motion, kan være ude i naturen og får en mindfulness-oplevelse. Ofte er man del af et fællesskab, fordi man ofte går sammen med en kammerat, og så er der selvfølgelig et spændingsmoment i, om man finder noget. For mange er det også vigtigt, at de bidrager til vores fælles kulturarv, og så har medieomtalen af de mange spændende fund nok også en selvforstærkende effekt.

De seneste år er der særligt gjort mange fund i Nordjylland, Bornholm og Vestsjælland, mens der også begynder at dukke mange fund op fra Syd- og Sønderjylland. Her fandt detektorførere eksempelvis i 2016 Fæstedskatten, i 2021 dukkede Vindelevskatten op nær Jelling, og for nyligt kom historien om en unik guldring fundet ved Emmerlev.

I 2023 blev der indleveret 20.859 genstande til danefævurdering på Nationalmuseet. Det er kun overgået i 2021, hvor der var et ekstra stort efterslæb efter corona-nedlukningen.

Der findes så utrolig meget i disse år, at vi slet ikke kan følge med i sagsbehandlingen,” siger Line Bjerg, der dog er ganske tilfreds med de mange nye fund, der dukker op.

Detektorførerne afdækker ikke blot vores fælles kulturarv, de finder også mange genstande i dyrkningstruede områder, som vi risikerer ville være gået tabt om få år eller årtier. Så de gør en helt fantastisk og uvurderlig indsats,” siger Line Bjerg.

Unik dansk lovgivning

Det er helt unikt for Danmark, at helt almindelige mennesker må gå på jagt efter historiske genstande i jorden. Det er forbudt i de fleste lande. Men siden år 1241 har det i Danmark været lov, at vi skal aflevere danefæ til kongen.

I dag skal vi aflevere fund til Nationalmuseet via lokalmuseerne, for de tilhører os allesammen. Til gengæld får finderne en findeløn – en danefægodtgørelse.

[Historie-online.dk, den 6. marts 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hold sommerferie i 1930
Museum på Rejsen 56: ”Schloss Wartburg”, Tyskland
Museumsnumre 52 - Amuletter