Menu
Forrige artikel

Elværket i Hillerød

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4054

 

Særudstillingen præsenterer fortidens grumme skæbner, set gennem nogle af de mange døde mennesker, som er udgravet i Nordsjælland gennem de sidste 100 år. Blandt fundene er f.eks. moseliget fra Gadevang, der blev fundet ved tørvegravning under 2. verdenskrig. I første omgang troede man, at der var tale om en moderne mordsag. Men det blev hurtigt klart, at der var tale om et moselig fra jernalderen, som havde lidt en grum skæbne. Den stakkels mand overlevede en operation i hovedet, men endte alligevel med at blive ofret i mosen.

Endnu et moselig er fundet i en lokal mose. Ved udgravningerne forud for supersygehuset dukkede der et skelet op i kanten af Salpetermosen. Denne gang var der tale om et 5500 år gammelt moselig. Den ca. 30 år gamle mand var blevet aflivet med et pileskud i kroppen og et økseslag i baghovedet, inden han var nedlagt i mosen, som på dette tidspunkt var en åben sø.

Der er også den engelske strandvasker, fra starten af 1800-årene, som blev fundet på stranden ved Skt. Helene Kilde for nogle år siden. Strandvaskerens hoved var desværre forsvundet, måske allerede inden han skyllede i land? Til gengæld var der lagt en stor sten oven på kroppen, som skulle forhindre, at han gik igen; noget man frygtede på dette tidspunkt.

Endelig skal dobbeltgraven fra Nivå nævnes. Her er en halt mand blevet lagt ned i en ældre grav, som rummede en kvinde, for ca. 8000 år siden. Manden har lidt af stærke smerter og har sandsynligvis dårligt kunnet halte afsted, på grund af et skævt sammenvokset brud på lårbenet. Meget tyder på, at han ikke har kunne overleve, efter at hans forsørger er død.

Flere andre grumme og makabre skæbner venter i udstillingen, som er helt mørklagt. Den skal opleves med lommelygte eller lanterne, hvilket skaber den rette stemning af fortættet grumhed.

[Historie-online.dk, den 3. december 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Udstillingen ”Industri: fra håndværk til robot”
Pop-up museum i Taastrupgaard
Mysteriet om Stonehenge