Menu
Forrige artikel

I skyggen – De første kvindelige fotografer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3245

 

De første kvindelige fotografer kommer i Museum Østjyllands nye særudstilling i fokus og frem i lyset. Fotoudstillingen I skyggen fortæller historien om de første kvindelige fotografer fra Danmark, Island og Færøerne. Det er første gang, kvinderne præsenteres på en fælles fotoudstilling i Norden.

Udstillingens titel refererer til, at de kvindelige fotografer bogstaveligt talt arbejdede i skyggen, det vil sige bag kameraet. Titlen refererer også til, at de kvindelige fotografer ofte stod i skyggen af deres mandlige kolleger og endda måtte arbejde under deres ægtemands navn.

Med udstillingen kommer de kvindelige fotografer for første gang som en samlet gruppe ud af denne skygge og indtager deres berettigede plads i den nationale fotografihistorie, ” forklarer overinspektør og udstillingens tilrettelægger Hanne Schaumburg Sørensen.

Udstillingen viser den spændvidde, hvormed de første kvindelige fotografer arbejdede iscenesat, dokumenterende, æstetisk og teknisk.

Kvinderne rejste ud

Udstillingen viser, at kvinder var toneangivende inden for den tidlige danske, islandske og færøske fotokunst. Den dokumenterer også, at de kvindelige fotografer arbejdede under yderst forskellige kommercielle og praktiske forhold – ikke alene i Danmark, Island og Færøerne, men også i Amerika og Dansk Vestindien.

Emilie Langkjær tog dette fotografi omkring 1905 i Frederiksted på St. Croix af en gadesælgerske. Kvinden sælger sine grøntsager i skyggen af bygningens galleri, mens mænd og drenge ser på. Fotokilde: Emilie Langkjær/Dansk Vestindisk Selskab

Kvinderne dokumenterede arbejdsliv, fritidsliv og hjemmeliv blandt randrusianske håndværkere, nordjyske fiskere, amerikanske indianere og islandske bønder, samtidig med at de fotograferede naturen og byerne, som omgav dem.

Den almindelige opfattelse har tidligere været, at de første kvindelige fotografer hovedsageligt lavede portrætfotografering bag fotoatelierets hjemlige og beskyttende vægge. Men sådan var det ikke” pointerer Hanne Schaumburg Sørensen.

Udstilling for hele familien

Udstillingen henvender sig til hele familien og byder på et historisk, kønspolitisk og æstetisk indhold og masser af umiddelbare lettilgængelige oplevelser for alle.

Med et gennemgående børnespor og hands-on-aktiviteter er det muligt for børn og unge at gå på opdagelse i hele udstillingen.

Udstillingskatalog

Til udstillingen er der udgivet et rigt illustreret katalog. De 128 sider er i overflod fyldt med de unikke fotografier fra Danmark, Færøerne, Island, Idaho i USA og Dansk Vestindien. Kataloget giver en enestående mulighed for at gå på opdagelse i fotografierne, deres mange fine detaljer og deres til dels glemte fortællinger.

Prisen er 198 kroner. Kataloget kan købes i museumsbutikken eller ved at henvende sig til museet på mail@museumoj.dk. Ved forsendelse kommer der 66 kr. oveni prisen til leveringsomkostninger.

 

På jagt i danske og udenlandske arkiver
For kunne fortælle historien om de første kvindelige fotografer har Museum Østjylland været på jagt i danske og udenlandske arkiver. Museet har bl.a. lånt fotografier af H.M. Dronningens Håndbibliotek, Det Kgl. Bibliotek, Aalborg Stadsarkiv, Vendsyssel Historiske Museum, U.S. National Archives and Records Administration in Washington D.C., Islands Nationalmuseum, Akureyri Museum, Island, Dansk Vestindisk Selskab og History Press Faroe Islands. 

Særudstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer kan opleves på Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
Udstillingen kan ses frem til søndag den 24. oktober 2021. Gratis adgang.

[Historie-online.dk, den 1. september 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kvæstede vikingebrødre mødes igen
1700-talsfestival på Gammel Estrup
150 år uden vand i Kolindsund