Menu
Forrige artikel

Jul på Gl. Estrup og Det grønne Museum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1772

 

Fra 28. november kan man på Gammel Estrup og Det Grønne Museum opleve, hvordan man holdt jul før i tiden – både hos herskab og tjenestefolk på herregården og hos bønderne ude på gårdene. De to museer råder tilsammen over et stort område både indendørs og udendørs, så selvom der kommer mange besøgende, vil det være muligt at overholde de gældende Corona-retningslinjer.

Jul for herskab og tjenestefolk

På Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er der fokus på juleforberedelserne for både grevefamilien og herregårdens mange ansatte omkring år 1918:

I dag, godt et århundrede efter Christen greve Scheel holdt sin første jul som Gammel Estrups ejer, kan man oppe og nede i herregårdens hovedbygning opleve julen anno 1918. Overalt er der pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man opleve, hvor grevefamilien drak kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Herregårdskøkkenet er husjomfruen i fuld gang med juleforberedelserne og ved siden af i Folkestuen, er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag”, fortæller museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Marie Aaberg Andersen.
Alle dage kan man opleve juleudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk, børn kan gå på nissejagt i kælderen og husjomfruen er i Herregårdskøkkenet, hvor hun bager kage og laver kaffe på Madam Blå. I adventsweekenderne er der fuldt blus på julestemningen med klejnekogeri, salg af æbleskiver og juletræer samt særlige aktiviteter for børn.

Jul på landet

På Det Grønne Museum er udgangspunktet for juleaktiviteterne jul på landet gennem de sidste 300 år:

”Efter et langt og svært år, slår vi ud med armene, skaber plads og inviterer til en tryg juleoplevelse fyldt med julede fortællinger, pynt, lys og en lille smule magi,” forklarer formidlingschef ved Det Grønne Museum Maria Berg Briese. ”Alle dage kan gæster gå på alletiders digitale juletur. Fra det julepyntede museum fortsætter turen ud på udeområdet med stop ved den historiske have, landbrugsdyrene i laden og Polakhuset, hvor der er pyntet op til jul. Gennem syv stop opleves 300 års jul, hvor mad, pynt, gaver, dyr, tro og overtro langsomt udvikler sig til den jul, vi kender i dag. Og den handler jo i høj grad også om julemaden – en historie vi fortæller i Madens Hus”.

I adventsweekenderne er der særligt fokus på børneaktiviteter, hvor man kan lave gammeldags julegaver; stylter og påklædningsdukker, og så er der naturligvis smagsprøver på brunkager bagt efter Kirsten Hüttemeiers berømte opskrift. Den første adventsweekend stiller Torvelauget også deres boder op, hvor man lade sig friste af det smukke kunsthåndværk.

Se hele programmet for juleaktiviteterne på www.gammelestrup.dk/event/jul og www.detgroennemuseum.dk/jul

[Historie-online.dk, den 17. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Dokumentation af coronakrisen
Museum på Rejsen 41: Cape Town, Sydafrika
Museum på Rejsen 34: Te Papa National Museum, Wellington, New Zealand