Menu
Forrige artikel

Lån eller donation?

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2416

 

Hvad gør man, når man får støtte til et projekt, og så 25 år senere får at vide, at pengene helt uventet skal betales tilbage? Det spørgsmål stiller 30 museer sig for tiden, og Ringkøbing-Skjern Museum er ét af dem. Sagen kan betyde at flere af landets succesfulde kulturattraktioner vil lukke, at museer kan gå konkurs, og at der må sælges ud af kulturarv. På Ringkøbing-Skjern Museum holder man vejret og håber på en fornuftig, politisk beslutning, så museet kan komme i gang med en udviklingsplan.

Tilbage i 1990’erne modtog Ringkøbing-Skjern Museum penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Ambitionen var at Feriefondens midler, der stammer fra ubrugte feriepenge, kunne sætte gang i udviklingen af turistattraktioner til glæde for alle feriegæster. I Ringkøbing-Skjern området blev pengene blandt andet brugt til at udvikle Bork Vikingehavn og Naturparken omkring Bundsbæk Mølle, herunder Dejbjerg Jernalder. Af formelle årsager blev pengene givet som tre lån på i alt 16,5 mio. kr., men der var samtidig en håndslagsaftale mellem Arbejdsmarkedets Feriefond og museet om, at lånet ville kunne opnå forlængelse, i princippet så længe stederne blev brugt til museumsdrift. Enslydende aftaler blev lavet mellem Arbejdsmarkedets Feriefond og 30 andre kultur- og naturattraktioner på landsplan, og det kom derfor bag på samtlige, da Feriefonden for 2,5 år siden sendte en opkrævning på lånet. For Ringkøbing-Skjern Museums vedkommende forfalder den første store del af lånet p.t. med udgangen af 2019. Med mindre der bliver truffet en mere fair beslutning inden da.

Sagen har været aktuel siden 2017, og en afgørelse er flere gange blevet udskudt af de siddende ministre. Sagen bliver i øjeblikket vurderet i EU med henblik på at undersøge, om det vil være konkurrenceforvridende, hvis der ikke er tale om lån, men donation. Organisationen Danske Museer har netop fået afslag på aktindsigt i sagen samtidig med, at det første museum - Middelaldercentret ved Nykøbing Falster - er blevet teknisk insolvent. Organisationen Danske Museer mener, at Arbejdsmarkedets Feriefond må have handlet i ond tro, hvis de har givet lån, som de på forhånd godt kunne vurdere, det ville være umuligt for museerne at betale tilbage.

Den store uklarhed om sagens udfald trækker allerede nu uheldige spor ind i fremtiden for Ringkøbing-Skjern Museum. Med en ny direktør ved roret, Mette Bjerrum Jensen, der startede i november 2018, er museet klar til at påbegynde en visionsproces i efteråret med det formål at blive en museumsattraktion i international klasse. Men så længe sagen med Arbejdsmarkedets Feriefond står i stampe, vil det ikke være realistisk at gå i dialog med fonde omkring udvikling af store nye museumsprojekter.

Læs ODMs nyhed omkring afslaget på aktindsigten d. 8. aug. 2019

Billedet på forsiden: En del af pengene fra AFF  gik til udvikling af Bork Vikingehavn, som I dag har mere end 65.000 årlige gæster. 

[Historie-online.dk, den 20. august 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hjørring Kommunearkivs kildepakker
Arkæologisk Nytårskur
Heksemuseum i Ribe