Menu
Forrige artikel

SEPTEMBER

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2030

 

Guden Vulcan symboliserer september. Vægmaleri fra Pompei

Mensis Settembre – september måned – var oprindeligt årets 7. måned (sette er syv) ud af årets i alt 10. Dengang begyndte året med marts måned. Da man ændrede den romerske kalender, så det blev til den julianske, fik vi det billede, vi næsten kender i dag. (se: https://www.historie-online.dk/temaer-9/artikler-51-51/julianske-kalender/novus-annus-natus-est).

September var ikke kendetegnet af de store, traditionelle festivaler. Men for at befolkningen nu ikke skulle kede sig alt for meget, afholdt man ”Ludi Romani” – ”De romerske Lege” – der fandt sted fra den 5. til den 19. september. Man kan faktisk følge legene helt tilbage til år 366 f.v.t. Senere var det under disse lege, at romerne blev introduceret til de græske skuespil. Tragedierne såvel som de humoristiske. Sofokles, Euripides og Aristofanes som måske de mest kendte. Og Sofokles mestrede også humoren. Hertil kom romernes egen humorist, Plautus, der levede fra 254 – 184 f.v.t. Det er ham, der er den oprindelige forfatter til ”Der hændte noget sjovt på vej til Forum” – filmatiseret i 1966 som ”A funny Thing happened on the Way to Forum”, der kan lejes på YouTube.

Gengivelse af romerske masker for henholdsvis tragedie og humor. (HPN-foto)

September var også den måned, hvor bønderne havde ekstraordinært travlt. Nu gik vinhøsten i gang, kornneg blev sat i traver på marken, der blev pløjet. Ved vinhøsten plukkede man druerne og samlede dem i store kar. Som månedens mosaikbillede viser, trampede man på druerne og slog med stokke, hvorefter man kunne samle saften og hælde den på store amforaer. Disse kunne være over 1 meter høje. Herefter blev de forseglede, så gæringsprocessen kunne begynde.

I det østlige Middelhav har italienske arkæologer fundet endnu et romersk skibsvrag, der var lastet med flere hundrede amforaer indeholdende både vin og olivenolie. Man mener, at der fortsat findes flere tusinde uopdagede skibsvrag med tilhørende last på bunden af Mare Nostrum. HPN-foto)

Vulcan var guden for september

I det gamle Rom havde hver måned sin særlige gud, som man fejrede. I september var det ildens gud, Vulcanus.  Han blev naturligvis fejret med bål – tændt på sikre steder. I hjemmene tændte man for arnen og smed små fisk på ilden som offergave.

Vulcan boede under Vesuv, mente man, og var derudover beskytter af smedene, hvorfor han er afbildet med en ambolt. Pudsigt nok har man i kvarterets autosmedie et billede af Vulcan hængende. Som ejeren siger: ”Non fa male. Quindi, per ogni evenienza” – det gør jo ingen skade. Så for en sikkerheds skyld.

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige kalenderblade her

[Historie-online.dk, den 30. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
FEBRUAR
Novus annus natus est
FEBRUAR