Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 11, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 336

 

I denne uge skal vi høre om danske læger i kamp mod nazismen, fotografier fra Auschwitz og gåden om de romerske spidshoveder. Desuden reformation og renæssance i Danmark samt et tilbageblik på 1969. Vi skal også møde en grønlandsk menneskerettighedsaktivist og se Liv Thomsens interessante serie om kvinder, der ville dø for den sag, de troede på. God fornøjelse!

 

Historien om Danmark: Reformation og renæssance

DR2, 13. marts, kl. 17:50

Lars Mikkelsen fortæller om Christian den 4., som var konge i renæssancen. Det er en tid, hvor religion og en ny version af kristendommen gennemstrømmer alt og som kirkens nye overhoved er det kongen, der har ansvaret for, at danskerne er fromme kirkegængere. En opgave Christian den 4. forvalter med strenghed og som betyder, at helt almindelige mennesker kan dømmes for trolddom og brændes på bålet. I programmet undersøger et forskerteam også liget af en mere end 300 år gammel biskop.

 

Husker du... 1969

DR2, 14. marts, kl. 18:10

Året er 1969. "Et lille skridt for mennesket, men et stort spring for menneskeheden", sådan siger Neil Armstrong, da han som det første menneske sætter foden på månen. Månelandingen er den altoverskyggende begivenhed i 1969, hvor lille Danmark skam også kommer på verdenskort med en mere jordnær begivenhed - frigivelsen af billedpornografien. 1969 er endvidere året hvor Verner Panton holder fest på farvepaletten, Ikea kommer til Danmark og dybfrostkniven er årets must i køkkenet.

 

De ville dø for sagen (1:4) Olga & nazismen

DR2, 15. marts, kl. 18:00

Olga Eggers levede i første halvdel af 1900-tallet et moderne storbyliv som progressiv forfatter og kvindesagsforkæmper. Under besættelsen foretog hun et overraskende sindelagsskifte og sprang ud som glødende jødehader og nazist. Hvordan kan man først tro på lighed og frihed og siden tro på ulighed og massemord? Og være parat til at dø for sagen? De tre øvrige afsnit af serien følger umiddelbart efter.

 

Danske læger i kamp mod nazismen

DR2, 16. marts, kl. 12:30

Under den tyske besættelse af Danmark opstod en særlig modstandsbevægelse blandt mange læger. Det faktum, at læger og hospitaler havde særlige muligheder og privilegier, udnyttede man ihærdigt til stor skade for besættelsesmagten. Det kom til meget dramatiske episoder, og det krævede et stort mod, ofte blandet med ungdommelig dumdristighed. Programmet skildrer nogle af de vildeste og ofte utroligt farlige operationer under krigen.

 

Twice Colonized

DR2, 17. marts, kl. 22:15

Dansk prisvindende dokumentarfilm fra 2023 Filmen fortæller historien om den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som har dedikeret sit liv til kampen for inuit i hele Arktis. Da en tragedie rammer blandt Aajus nærmeste, begiver hun sig ud på en personlig rejse for at konfrontere sin fortid og samtidig sikre oprindelige folks demokratiske ret og uafhængighed. Men er det muligt at ændre verden og hele sine egne sår på samme tid?

 

Gåden om de romerske spidshoveder

DR2, 18. marts, kl. 17:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Ungarn 1961. Arkæologer undersøger en romersk kirkegård. Pludseligt finder de en række skeletter med deforme, aflange kranier. De er blevet begravet ca. 440 - 454 e.Kr. - da Romerriget var ved at gå i opløsning. Hvorfor var kranierne så spidse? Her dykker vi ned i hemmelighederne bag den romerske selvfortælling om imperiets opløsning, om barbarerne fra øst og om hunnerkongen Attila.

 

Fotografierne fra Auschwitz

DR2, 19. marts, kl. 18:30

Tysk dokumentar fra 2021. (Auschwitz - One Day) Hvordan var hverdagen i Auschwitz? SS-officeren Bernhard Walter var officiel fotograf i Auschwitz og havde til opgave at dokumentere selektionsprocessen i lejren. De næsten 200 rystende fotografier, som han tog, bevidner jødernes ankomst i kreaturvognene og adskillelsen af dem, der ansås for arbejdsdygtige - og dem, der blev sendt direkte til gaskamrene. Her er historien om Auschwitz-albummet, der har tjent som bevismateriale i flere retssager.

[Historie-online.dk, den 12. marts 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 08, 2024
TV-tips, uge 30, 2023
TV-tips, uge 14, 2023