Menu
Forrige artikel

Portrætudstillingen på RAGNAROCK på Kvindernes Internationale Kampdag

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 996

 

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

”Ja’m, kvinderne er der ikke…”

Sådan lyder det igen og igen, nærmest per refleks, som forklaring på, hvorfor så lille en del af den musik, der spilles på festivaler, til koncerter og på radiokanaler er skabt af andre end mænd.

Men påstanden bliver gjort til skamme, når RAGNAROCK på Kvindernes Internationale Kampdag slår dørene op til portrætudstillingen 50/50.

Med i alt 51 portrætfotos leverer udstillingen et stærkt visuelt bevis på, at der er masser af artister, der ikke er mænd.

”Her i landet har vi talt om ulighed i musikbranchen i flere år efterhånden, men vi er overhovedet ikke – som i overhovedet ikke - færdige med at gøre noget ved den. Den udvikling vil vi rigtig gerne skubbe på, her på RAGNAROCK,” siger publikumschef Isabella Fuglø.

”Jeg er vild med ideen bag 50/50, fordi den er så konkret og ligetil. Og jeg elsker den fandenivoldske detalje, at portrætserien består af ikke 50, men netop overskudsagtige 51 portrætter,” bemærker hun.

En visuel påmindelse

Det er de to fotografer Merle Mejlby og Christina Jensen /chris1million, som har fået idéen og skabt 50/50 med hjælp fra bl.a. makeupartist Stephanie Asi Brix og musikjournalist Tanja Toubro Brinks.

“Vi håber, at projektet kan være en visuel reminder om at holde fokus på kønsbalancen. Vi vil gerne appellere til, at de, der sidder på magten, tør tage ansvaret på sig, anerkender egne bias og gør noget ved det. Samtidig vil vi med projektet gerne give yngre generationer nogle stærke rollemodeller at spejle sig i,” forklarer Merle Mejlby og Christina Jensen.

Den appel vækker genklang på det kulturhistoriske museum med guldfacaden:

”På RAGNAROCK arbejder vi hver eneste dag med at udvælge fortællinger om fortiden og beslutte, hvad der er værd at samle og bevare til fremtiden. Så vi har – ligesom spillestederne, festivalerne og radiostationerne - et stort ansvar for, hvordan vi griber vores opgave an,” siger Isabella Fuglø.

”50/50 skal derfor ikke alene sætte tanker i gang hos museumsgæsterne og skubbe på en udvikling uden for museet. Den er lige så meget en vigtig daglig påmindelse for os selv.”

Det er vel at mærke ikke en påmindelse, som bare popper op den 8. marts for at forsvinde igen med det samme. Portrætserien kan nemlig opleves på RAGNAROCK hele resten af 2023.

”De 51 blikke kommer til at betragte os fra væggen hele året ud, så jeg er sikker på, at det kommer til at sætte et aftryk i vores måde at være museum på – også på længere sigt,” konstaterer Isabella Fuglø.

Ud over portrætudstillingen er 50/50 udgivet som bog under samme titel og kan købes i alle landets boghandlere, samt i RAGNAROCKs museumsbutik.

Portrætudstillingen 50/50 kan opleves i RAGNAROCKs cafeområde fra den 8. marts og hele 2023 ud.
50/50 er skabt af de to fotografer Merle Mejlby og chris1million/Christina Jensen. Stephanie Asi Brix er primær makeup-artist og har, sammen med Tanja Toubro Brinks, hjulpet med at sætte aftaler op med de 51 artister.

Ud over portrætudstillingen er 50/50 udgivet som bog under samme titel og kan købes i alle landets boghandlere, samt i RAGNAROCKs museumsbutik.
De 51 portrætterede artister er:Alberte Winding, Annika Aakjær, Astrid Engberg, Aviaja, Betty Bass, Brimheim, Caroline Henderson, Dicte, Ea Kaya, ELBA, Ericka Jane, Fallulah, FVN, girlcrush, Goldie6is, Hanne Boel, Iris Gold, Josephin Bovién, Julie Ellinor, Karen Mukupa, Katinka Bjerregaard, Kinck, Kira Skov, Konvent, Lis Sørensen, Lowly, Lydmor, Lærke Emilie, Maddy, Mags, Maja og De Sarte Sjæle, Melissa Inya, Mendoza/Vita Dosa, MOZAÍK, Nabiha, Nana Jacobi, NIKOLINE, O/RIOH, Off Bloom, Pauline, PRISMA, Rebecca Lou, Reveal Party, Rosa Raye, Sitrekin, Stine Bramsen, Sys Bjerre, Søs Fenger, The Savage Rose, Velvet Volume, Yakuza.

50/50 har tidligere været udstillet på VEGA og DR Koncerthuset i København, Musikhuset i Aarhus, Forbrændingen i Albertslund, PixlArt i Østervrå og Værket i Randers.

Projektet er støttet af Gurli og Paul Madsens Fond, Sonning-Fonden, DJFotografernes Ophavsretsfond, Autor / Komponister og Sangskrivere, DMF, Katoni legatet, DPA’s midler fra Copydan Tekst og Node, samt makeupartist Stephanie Asi Brix, Tanja Toubro, Grafik og Foto, retoucher Valérie Collart, grafisk designer Frederik Øst, SoMe-rådgiver Samantha Foltmar, PR-rådgiver Regitze Engelhardt og makeupartisterne Stephanie Pfeiffer Hellum, Julie Gejel Nielsen og Laura Veronica Pezzi.

[Historie-online.dk, den 1. marts 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Schumann-udstilling på Cirkusmuseet
Børneaktiviteter på Bunkermuseet
Følg sporene af Rakkerne i Dejbjerg