Menu
Forrige artikel

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm åbner St. Bededag

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4833

Gamle sporvogne og museumsbusser begynder trafikken på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm Store Bededag 27. april og tager dermed hul på det midtsjællandske museums 41. sæson. Det bliver en sæson med mange særlige begivenheder, ikke mindst 40-års jubilæumsdagen for museets åbning for offentligheden.

Det var daværende kulturminister Niels Matthiasen (S), der 26. maj 1978 gav Sporvejsmuseets frivillige medarbejdere et ridderslag ved at forestå den officielle indvielse og føre indvielsesvognen på strækningen mellem museets remise og parkeringsplads. Siden dengang er museet blevet mange gange større, både hvad angår den trafikerede strækning, de faste anlæg og vognparken af sporvogne og busser. Jubilæet fejres på selve dagen, lørdag 26. maj.

Men premieredagen for sæsonen 2018 er som nævnt Store Bededag, fredag 27. april. Ruds-Vedby Garden, der har underholdt museets gæster ved en lang række lejligheder i de senere år, optræder med musik og elegant eksercits kl. 13, og Sporvejsmuseets københavnske hesteomnibus er i trafik mellem museet og Skjoldenæsholm Hovedgård, trukket af ægte hestekræfter. Sporvejsmuseets udstilling markerer dels museets 40-års jubilæum, dels premieren for landets første letbane i Aarhus og det tilsvarende projekt i Odense, som er godt undervejs. Trafikhistorien er selvfølgelig ikke glemt. For 50 år siden – i 1968 - sagde hovedstaden farvel til endnu to gamle sporvognslinjer, som havde kælenavnene ”Englen” og ”Svenskeren”. Og mon ikke, museets gæster kan opleve en tur med såvel Englen som Svenskeren, henholdsvis linie 3 og 10?

Frem til skolernes sommerferieperiode er Sporvejsmuseet åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I perioden 26. juni til 19. august er museet åbent kl. 10-17 alle ugens dage på nær mandag. Mandage er museet lukket. Sporvejsmuseets ordinære sæson 2018 slutter med udgangen af skolernes efterårsferie, søndag 21. oktober.

I dagene 24. juli-29. juli kan museets besøgende opleve sporvogne i en anden størrelse end normalt, idet der vises en stor modelsporvejsudstilling i den nye busudstillingshal, bestående af både danske og tyske modelanlæg.

Ejere af veteran- og vintagebiler besøger Sporvejsmuseet med deres historiske køretøjer ved to lejligheder: 26. maj og 28. juli, og der er desuden besøg af veteranlastbiler 25. august. Derudover kigger større eller mindre grupper af veteranbilejere sædvanligvis forbi museet ved flere lejligheder i løbet af sæsonen og parkerer i museumsgaden efter aftale med museets vagthavende.

Der er musikalske arrangementer med piber og trommer og swingende jazz 10 gange i løbet af sæsonen, og så er spillemændene ved de særlige jule-åbningsdage (15. og 16. december) endda ikke regnet med. De hestetrukne museumskøretøjer – den københavnske hesteomnibus og hovedstadens sidste hestesporvogn – er i trafik i alt 12 gange i løbet af sæsonen, hvortil kommer julearrangementet, hvor selveste Julemanden benytter hestesporvognen.

Traditionen med besøg af amatørastronomer, der tilbyder sightseeing i Universet, fortsætter sidste lørdag i august og sidste lørdag i september, henholdsvis 25. august og 29. september. Ved disse to lejligheder holdes museet ekstraordinært længe åbent, så gæsterne kan opleve illuminerede sporvogne og tændte gamle gadelygter – både københavnske og frederiksbergske ombyggede gaslygter og de senere gadelygter med kælenavnet ”spejlæg”.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere om nyheder og populære traditioner i Sporvejsmuseets sæson 2018 og hentes mange andre oplysninger på www.sporvejsmuseet.dk

Der gøres lidt ekstra stads af de københavnske sporvognslinier 3 og 10, som blev omstillet til busdrift i 1968 – i år for 50 år siden. De to gamle sporvognslinier havde kælenavnene ”Englen” og ”Svenskeren”. 

Historie-online.dk, den 11. april 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Dialoger - ny udstilling
Fra den nye verden
Esther Bubleys Mandø