Menu
Forrige artikel

Heksens nisse

Kategori: Jul
Visninger: 8516

Heksens nisse

Nisseagtige væsner fandtes sandsynligvis også i førkristen tid, og er "flyttet med" efter kristendommens indførelse

Præsterne brød sig ikke om den lille fyr og fra 1500-tallet præsters beklagelse over folk som i "tyk Vildfarelse" tror at "hint huslige Spøgelse, Nisse eller Gårdpue æder Grød dyppet i Smør". 

Nissetroen havde, som alle andre trosforestillinger, en sammenhæng med levevis og materielle vilkår. Den kunne fx. forklare, hvorfor nogle havde mere held med gården end andre. Det kunne bl.a. skyldes nisse-hjælp eller hekseri. Eller måske begge dele. Fx. tilstod Anne Palles - der blev henrettet for troldom i 1693 - at "Niels Goddreng" gik i hendes gård i forskellige skikkelser og hjalp med hestene. Nissens hjælp kunne fx. bestå i, at han stjal korn, foder til dyrene o.lign. på andre gårde. Hans løn var grød på helligaftener, - og han skulle desuden behandles med respekt. 

Et sagn fortæller således hvordan en pige i Lundby havde spist nissens grød, og fyldt fadet med noget ganske andet. Fadet satte hun op til nissen med ordene: "Pis i potte, skid i fa' - det kan lille Nisse ha'!" Til straf trak nissen hende frem og tilbage i sengen hele natten.

Om andre nisseplagere fortælles, at de bliver kastet frem og tilbage over huset, eller bliver lagt til at sove på en stige over brønden. 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Gårdboen
Nissens navn og størrelse
Gårdboen