Menu
Forrige artikel

"Mors Dag"-moderen

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 4124

 

Anna Marie Reeves Jarvis er den kvinde, som "Mors Dag" egentlig er startet til ære for.

Hun var født den 30. september 1832 i Virginia. Hendes far var metodist-præst. På grund af faderens arbejde flyttede familien til byen Philippi, hvor Anna som ganske ung blev gift med Granville E. Jarvis, der også stammede fra en præstefamilie, i det hans far var baptistpræst.

Kamp for sanitære forhold
Efter kort tid flyttede Ann og Granville til Webster, hvor han begyndte som handlede. Familien fik alt 11 børn, hvoraf kun fire opnåede at blive voksne.
Anna Marie var en yderst foretagsom kvinde, og organiserede bl.a. "Mothers Day Work Clubs" der arbejdede for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden. Hun aktiverede bla. sin bror James, der var læge, for at bistå og rådgive kvinderne i dette arbejde. Anna var desuden søndagsskolelærer og en hyppigt anvendt foredragsholder i kirkekredse. Netop kirken var et af omdrejningspunkterne i hendes og familiens liv, og Granville var en af lederne i opbygningen af St. Andrews metodistkirken i Grafton i 1873. I øvrigt den kirke, hvor den første "Mors Dag" gudstjeneste blev holdt.

Venskabsdage
Under borgerkrigen arbejdede hun og de andre "Mothers Day Work Club"-medlemmer med at bekæmpe sygdomme som tyfus og mæslinger, der brød ud blandt soldaterne. Efter krigen var klubben aktiv i bestræbelserne for at klinke det nationale sammenhold, bl.a. gennem en "Mothers Friendship Day". 
Anna Marie blev enke i 1902 og døde selv den 9. maj 1905 i Philladelphia, hvor hun boede med sine to døtre, Anna og den invalide Elsinore Lillian (Lillie). 

Charlotte S.H. Jensen

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Mothering Sunday
Grundlæggeren af Mors Dag
Mors Dag i Danmark