Menu
Forrige artikel

Rensdyr (Rudolf)

Kategori: Temaer
Visninger: 49323

Julemandens rensdyr

Da amerikaneren C.C. Moore i 1823 udgav digtet "A visit from St. Nicholas"  lader han Julemandens - eller rettere St. Nicholas´ - kane blive trukket af otte rensdyr

I amerikansk tradition har rensdyrene navne, og kaldes Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen. I dansk oversættelse gengives de normal som Sprinter (eller Springer), Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn. 

Reginald med den røde tud?
Et sidste rensdyr, som måske idag er det mest berømt, nemlig Rudolf, findes ikke i den oprindelige tradition. Rudolf er en kommerciel opfindelse, som blev gjort i 1939 af forfatteren Robert L. May, der blev bedt om at digte en julefortælling til stormagasinkæden Montgomery Ward. Meningen var, at julehæftet skulle erstatte de regne/malebøger, som magasinet plejede at uddele i PR-øjemed. Til brug for dette hæfte digtede May historien om hvordan julemanden afleverede gaver til Rudolfs familie, og blev opmærksom på, at det lyste rødt fra dyrets værelse. Julemanden fandt da på, at den røde næse kunne bruges som lygte i den stadig tættere tåge, som var ved at standse årets gaveudbringning.
I 1939 blev der uddelt over 2 millioner hæfter om rensdyret, som i øvrigt både hed Reginald og Rollo, mens det endnu var på tegnebrædtet. Det første kommercielle tryk kom i 1947,  efter at Robert May selv havde fået copyrighten til figuren. I 1949 udkom sangen  "Rudolph, the red-nosed reindeer", og figuren er blevet en fast del af den amerikanske forestilling om Julemanden. Bogen om Rudolf blev oversat til dansk omkring 1950.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jerusalems skomager
Blomster
Kort