Menu
Forrige artikel

Historiens største gravfund

Kategori: Artikler
Visninger: 1955

 

I dag  - 2. november 2022 -er det præcis 100 år siden, vinterens arkæologiske udgravninger i Ægypten begyndte. Fredag er det så 100 år siden, man pludselig fandt nogle trappetrin, der førte nedad.  Da man havde gravet sig frem til en forseglet dør, ville begejstringen ikke tage slut. For på denne så man Tut Ank Amons segl. Endelig havde man fundet den grav, den engelske arkæolog Howard Carter mente måtte være der.

Af Erik Ingemann Sørensen

Den forseglede dør, der fortalte Carter, at der tilsyneladende ikke havde været gravrøvere, så graven havde ligget uberørt i over 3.000 år.

Lord Carnavon og koncessionen

Det var ikke en tilfældighed, at arkæologen Howard Carter kom til ’Kongernes Dal’ i Ægypten. I 1914 havde den særdeles velhavende, engelske adelsmand Lord Carnarvon sikret sig koncessionen til at foretage arkæologiske udgravninger i området. Det egentlige arbejde begyndte dog først i 1917 – fem år før det enestående fund. Et arbejde der var forbundet med særdeles store omkostninger. Lord Carnarvon havde ikke en bundløs pengetank, så han meddelte Howard Carter, at arbejdet standsede med udgangen af 1921.

Oven på dette meddelte Howard Carter, at hvis der ikke kom resultat ud af hans bestræbelser inden for det næste år, så ville han betale af egen lomme, hvorefter lord Carnarvon gav grønt lys til at fortsætte.

Men var det ikke at gamble?

Egentlig ikke.

Carter viser gravindgangen frem

Carter havde faktisk gode kort på hånden, da man under det hidtidige udgravningsarbejde havde fundet beviser på, at han var umådelig tæt på målet. Og to dage efter starten – den 4. november 1922 – råbte arbejderne ophidset på ham. De havde ramt en sten, der viste sig at være et trappetrin nedad. Og endnu en.

For nu at kunne fortsætte måtte arbejderne fjerne umådelige mængder sammenpresset byggeaffald. Det stammede fra Ramses 6’s grav lige ovenover Tut Ank Amons. Carter tog det som et positivt tegn på, at der nok ikke havde været gravrøvere nede i graven.

Men hvad der ventede dernede, havde han absolut ingen anelse om.

I anledning af 100 års jubilæet vil vi på historie-online i en række kommende artikler fortælle om dette enestående fund.

[Historie-online.dk, den 2. november 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Madesømanden
Enigma - nazisternes hemmelige våben
Brandes og Nietzsche