Menu
Forrige artikel

Kulturpas og rosenhave i Rom

Kategori: Temaer
Visninger: 1268

 

Foråret er i fuld udfoldelse i Rom – snart åbner den vidunderlige ”Rosenhave”, og vi kan sidde ude til pænt ud på aftenen. Mange romere går stadig vinterklædt, men vi andre for længst er skiftet til det mere behagelige. Vi har netop haft ”Kultursøndag” – en dag regeringen derhjemme burde skænke danskerne.

  Palazzo Massimo ligger tæt på Termini og er en skattekiste fyldt med kunst fra Roms storhedstid

Efter det voldsomme terroristangreb på koncertstedet Bataclan i Paris spurgte politikerne i Rom, om man på en eller anden måde kunne give ungdommen andre rammer end dem, de kendte. Et af svarene var et ”kulturpas”, mente premierminister Matteo Renzi (2014 – 2016). Han fik derefter indført dette pas, så ungdommen gratis kunne opleve kulturverdenen med koncerter, museumsbesøg, film og adskillige andre tilbud. Det var i 2016, og hans kritikere beskyldte ham omgående for ”skjult opportunisme” og ”valgflæsk”.  Han faldt ved valget, men ”kulturpasset” fortsatte.

Det var ikke det eneste kulturelle tiltag i Italien, der – måske med rette – betragter sig som det land i Europa, der har den største kulturarv. Det er svært at vurdere, men både ruiner og artefakter er umådelige.

Det er derfor, kulturen spiller så stor en rolle i landet. Så der er al mulig grund til at holde øje med kalenderen, når man planlægger sin rejse til Rom.

Udsnit af gravmæle der skulle demonstrere den romerske overklasses betydning, som den, der sikrer romerne deres frihed. Foto: Erik Ingemann

Det er en god idé at være i Rom op til den første søndag i en måned. Her er der nemlig gratis adgang til museerne. Med lidt god planlægning, kan man faktisk nå meget. For eksempel kunne man begynde med Palazzo Massimo. Når man er færdig her og har fået en kop velfortjent cappuccino, kan man gå over gaden og besøge Museo Nazionale Romano. Også her er der en utrolig samling af romersk kunst - helt tilbage til etruskerne.

Når man er museumsmæt, kan man søge ned mod Forum Romanum. Hold her øje med sidegaderne, hvor der ligger flere små spisesteder, der er pænt billige.

Så kan man jo passende slutte ude i fri luft med et besøg på Forum Romanum og/eller Colosseum.

Tæt på Forum Romanum finder man den kommunale rosenhave, som mange nok ikke rent umiddelbart kender. Men det er et aldeles vidunderligt område fyldt med forskellige roser. Godt 1100. Her er det selvfølgelig forårstiden, der er den allerbedste.

 Rosenhaven i fuldt flor. Foto: HPN

Adressen er: Via di Valle Murcia 6 – helt tæt på Circus Maximus.

Inden jeg rejser til Herculaneum – mere spændende end Pompei – lige et ”lokkekig indenfor i Palazzo Massimo.

Atleten efter græsk figur. Foto: Erik Ingemann

  ”Bokseren” Foto: Erik Ingemann

En opfordring

Det er glædeligt at se, at de unge i Italien dukker op rundt om på museerne. Og møder de kulturelle rødder. Det burde den danske regering gøre noget ved også. Tænk hvis nogle af de milliarder, der flyder rundt mellem regeringskontorerne, også blev anvendt til de unge. Stort set dagligt læser man i de danske aviser, hvor sølle det står til med kulturel viden blandt skoleelever. Det er en oplagt mulighed for, at denne kulturelle viden kan blive de unge til gavn. Til at møde teatre, biografer, museer og alle mulige udstillinger.

Så mon ikke Tesfay og andre skulle give det en overvejelse – til gavn for fremtiden.

Alle ønskes vel derhjemme her fra min solrige plads. C’è qualcosa di bello – Der er dejligt.

 

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom" her

[Historie-online.dk, den 9. april 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kunst fra Villa dei Quintilii i Rom
Fortsat om Kejser Domitian
Dalla fredda Roma - det kølige Rom