Menu
Forrige artikel

Kroppedal Museum udstiller guldring fra jernalderen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 6534

For cirka to uger siden dukkede en yderst sjælden guldring op af mulden på en mark ved Ølstykke: En såkaldt slangehovedring, der har tilhørt en af de mægtigste høvdinge eller fyrster på Sjælland i tiden omkring år 200 e.Kr.

Se den smukke ring, når den helt eksklusivt udstilles på Kroppedal Museum i efterårsferien!

Det hører absolut til sjældenhederne, at arkæologer finder slangehovedringe. Denne gang blev ringen fra Ølstykke ovenikøbet fundet af private detektor-entusiaster, der havde tilkaldt assistance fra arkæologerne på Kroppedal Museum. Der var i forvejen fundet spændende oldtidsskatte på den pågældende mark, og derfor var der brug for professionelt graveudstyr. Begejstringen ville imidlertid ingen ende tage, da detektor-førerne og arkæologerne gravede en 16 gram tung slangehovedring i det pureste guld frem. Havde det ikke været for de tre dygtige detektorførere var ringen formentlig slet ikke blevet opdaget.

Signalerer magt og rigdom

Slangehovedringen er mere eller mindre spiralformet med tre delvist sammenhængende vindinger, hvor der på hver er formet to dyrehoveder med markerede øjne. Nogle vil se dyrehovederne som ravnehoveder, andre som slangehoveder, og de meget stiliserede figurer kan da også ligne både det ene og det andet. Ringene blev formentlig fremstillet i Norden, da det er herfra vi kender dem. Der er fundet omkring 50 ringe i alt fordelt over Tyskland, Norge, Sverige, Danmark og en enkelt i Estland. De findes i de rigeste grave, for det var kun de rigeste og fornemste mennesker, der måtte bære dem. Ringene, der også findes som armringe, kan have været et rangtegn inden for datidens høvdingedynastier og kan have signaleret tilhørsforhold til eliten. Måske har ringene ligefrem været en gave fra den absolutte top i samfundet.

Den nye slangehovedring vil kaste lys over en vigtig periode af Danmarks historie og over de alliancer og forbindelser, der fandtes blandt de ledende slægter på Sjælland.
Ringen kommer fra en forstyrret grav (dvs. en grav som uforsætligt er blevet ødelagt fx ved overpløjning), som også indeholdt andre pragtfulde gravgaver, der lige nu er under lup og behandling.

Oplev ringen i efterårsferien

Da der er tale om et Danefæ, skal ringen videre til Nationalmuseet. Men inden kan publikum helt eksklusivt opleve ringen på Kroppedal Museum, når den udstilles i efterårsferien. Ringen vil kun blive udstillet i denne afgrænsede periode – dvs. fra fredag den 13. oktober til og med søndag den 22. oktober i tidsrummet 12-16 (mandag den 16/10 undtaget). Der er gratis entré. www.kroppedal.dk

Historie-online.dk, den 11. oktober 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Flag og følelser
Min butik
Rigsarkivet digitaliserer sin samling af dokumenter fra kolonitiden