Menu
Forrige artikel

Spøgelser og mystiske væsner på tur

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3119

 

Fra 26. august og 12 uger frem kan man blive klogere på lokale sagn og myter fra det nordjyske. Her besøger Nordjyske Museers vandreudstilling Spøgelser og mystiske væsner nemlig otte byer i Jammerbugt, Aalborg, Rebild og Mariagerfjord kommuner. Samtidig kan børn tage en såkaldt lærlingeprøve og uddanne sig til spøgelsesjæger.

Så længe mennesker har kunnet tale, har de fortalt historier til hinanden. Historier om hvordan verden hang sammen, hvad der var rigtigt og forkert, og hvordan man klarerede sig ud af farefulde situationer. Ofte med overnaturlige væsner som fx hekse, havfruer, varulve, elverfolk og spøgelser. De mest spændende og uhyggelige historier blev fortalt igen og igen gennem mange generationer, og de er efterhånden blevet til sagn og myter.

Kendetegnet for de mange historier er, at de gik fra mund til mund og ikke blev skrevet ned. Det er først sket i nyere tid. Fortællingerne i Nordjyske Museers nye vandreudstilling stammer blandt andet fra folkemindeforsker Evald Tang Kristensens rejser i Jylland omkring år 1900, hvor han samlede sagn og beretninger ind fra mennesker, der stadig havde de gamle historier i levende erindring.

 Udstillingen fortæller blandt andet om helheste – dvs. hovedløse heste, som varsler død. De optræder i en del sagn og myter fra gammel tid, fx fra området ved Nibe. Efter at have set udstillingen kan man selv gå på jagt i lokalområdet efter helheste og andre overnaturlige væsner. Illustration fra Steen Steensen Blichers novelle Mowns. Tegning af Hans Smidth, 1884-85. Statens Museum for Kunst

Bygger på omfattende kulturarv af folkesagn

Udstillingen bringer os vidt omkring i Jammerbugt, Aalborg, Rebild og Mariagerfjord kommuner, og den tager udgangspunkt i de over 400 sagn, der er nedskrevet om helheste, troldfolk, havfruer, elverfolk, spøgelser, varulve og andre væsner i de fire nordjyske kommuner.

Folkesagnene har gennem århundreder været en del af den nordjyske identitet. Hver en høj, kirke og skov har haft en dobbeltsidet historie – det man kunne se med det blotte øje, og det man fik fortalt i de mange sagn.

 Når bjergfolkene i Kællingbjerg førhen festede, løftede højen sig på glødende pæle, og man skulle passe meget på ikke lade sig friste og blive bjergtaget – for så kunne man ende med at være fanget i højen i 100 år. Sådan går sagnet i hvert fald. Her ses flugten fra elverhøjen tegnet af Andreas Flinch, 1842. Statens Museum for Kunst

For det moderne menneske, hvor sagn og myter måske ikke fylder ret meget, kan udstillingen derfor give en hel ny oplevelse, hvis man går en tur ved fx den store bakke Kællingbjerg ved Kongerslev, når man ved, at bakken er fyldt med højfolk og mindst et magisk sølvbæger. Eller når man går tur ved Rødhus Strand og ved, at her engang er blevet set to slattenlangpatter på flugt fra Den vilde jæger. Og så er der selvfølgelig alle de mange smukke herregårde, som ofte lægger hus til ondskabsfulde og højrøstede spøgelser.

Vandreudstillingen Spøgelser og mystiske væsner støttes økonomisk af Region Nordjyllands lille Kulturpulje og af Aalborg Kommunes pulje til aktiviteter for børn og unge, og i løbet af efteråret kan den ses i Storvorde, Frejlev, Vodskov, Hals, Hobro, Skørping, Nibe og Fjerritslev.

Lærlingeprøve for børn og unge

Udstillingen har også en særlig fantasydimension, hvor børn og unge kan lære mere om danske sagnvæsner ved tage Den vilde jægers lærlingeprøve. Han er et spøgelse, der altid er på jagt efter overnaturlige væsner.

Når børnene er blevet klogere og har bestået lærlingeprøven, så opfordres de til at tage på eventyr i lokalområdet og fotografere, filme og fortælle om deres møde med varulve, lindorme, elverpiger eller andre sagnvæsner, de måtte møde på deres vej.

Den bedste historie præmieres med Den vilde jægers enestående trofækiste. Den indeholder blandt andet noget af bjergfolkenes guld, en manepæl til at mane spøgelser med, en nøglering med prøver på skind af varulv, liglam og helhest, en sølvknap til at skyde hekseharer med og meget, meget andet.

Den vilde jægers trofækiste overrækkes lørdag 27. november på Aalborg Historiske Museum.

Har man brug for hjælp til at finde de overnaturlige væsner, så har Nordjyske Museer i samarbejde med Hals Arkiv, Lokalhistorisk Forening For Tidligere Sejlflod Kommune og Nibe Museum og Arkiv udarbejdet tre guides med lokale sagn og myter fra henholdsvis Nibe, Sejlflod og Hals-området.

De kan hentes på nordjyskemuseer.dk/sagn-og-myter eller i fysisk form på Hals Arkiv, Nibe Museum og Arkiv og samt Lokalhistorisk Arkiv for Sejlflod. De kan også findes på bibliotekerne i Nibe, Storvorde og Hals.

Vandreudstillingen om hekse, trolde, varulve, nisser og andre mystiske væsner åbner 26. august i Storvorde, og den fortsætter herefter på tur til forskellige nordjyske byer. Udstillingen bygger på lokale sagn og myter. Her ses de på en dukketeaterkulisse til stykket Et Folkesagn, tegnet af Carsten Ravn, 1893. Illustration: Alfred Jacobsens Danske Teaterdekorationer

Her kan man finde containerudstillingen. Den er åben kl. 9-15 hver dag.

26. august-1. september
Storvorde, ved Storvorde bibliotek, Stationsvej 5, 9280 Storvorde

2. september - 8. september
Frejlev, ved Frejlev Skole, Frejlev Skolevej 7, 9200 Aalborg SV

9. september - 15. september
Vodskov, Ved Vodskov Kultur og Idrætscenter, Brorsonsvej 3B, 9310 Vodskov

16. september-22. september
Hals, ved Hals Skanse, Skansen 1, 9370 Hals

23. september- 3. oktober
Hobro, ved Hobro bibliotek, Store Torv

4. oktober -17. oktober
Skørping, ved Skørping KulturStation, Sverriggårdsvej, 9520 Skørping

18. oktober-31. oktober

Nibe, ved Nibe Museum, Torvet 2, 9240 Nibe

1.november-12. november
Fjerritslev, Bryggertorvet ved Fjerritslev Museum, Østergade 1B, 9690 Fjerritslev

[Historie-online.dk, den 24. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
'Beyond icons'
Rejsen til Europas kulturarv
Den oprindelig jul på Moesgaard Museum