Menu
Forrige artikel

Vikingetiden bliver klædt på

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 15456

 

Med en stor bevilling fra Velux Fonden går en gruppe forskere nu i gang med at undersøge, hvordan man gik klædt i vikingetiden. De vil blandt andet undersøge, hvordan tøj og tekstiler så ud, og så vil de genskabe nogle af vikingetidens dragter.

Hvordan gik man klædt i vikingetiden for mere end 1.000 år siden? Det arbejder et hold forskere nu på at finde ud af. De vil blandt andet undersøge og visualisere, hvordan mænd, kvinder og børn fra alle samfundslag gik klædt i vikingetiden, og så vil de rekonstruere en mands- og en kvindedragt.

Forskningsprojektet "Velklædt i vikingetiden" er finansieret af Velux Fonden med en bevilling på 5,5 millioner kroner og ledes af seniorforsker Ulla Mannering fra Nationalmuseet i samarbejde med Sagnlandet Lejre og Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet.

1.000 år gammel lap bliver til hel dragt

Fra tid til anden har arkæologer fundet gamle tekstil- og pelsstykker, men det er meget få hele dragter, som er bevaret fra vikingetiden. Vores billede af, hvordan man gik klædt i vikingetiden, er derfor sammensat af mange små brudstykker, som ikke nødvendigvis hænger sammen.

"Det er ikke let at få små tekstilstykker til at blive til en hel dragt, så det er et puslespil af små kvadratcentimeter af tekstil, billedmateriale og skriftlige kilder, som vi skal i gang med at lægge," fortæller Ulla Mannering, der er projektleder på forskningsprojektet og seniorforsker på Nationalmuseet.

I kvindegrave har arkæologer blandt andet fundet skålspænder, som er ovale smykker, der har holdt en selekjole oppe. Men på billedgengivelser kan man se, at kvinderne også kunne gå med en bluse og nederdel.

"Det er vigtigt at bruge mange forskellige kilder for at finde bredden og variationen i vikingetidens dragt. Meget af vores viden om hvordan man gik klædt i vikingetiden er nemlig baseret på arkæologiske fund fra nogle få meget rige grave", forklarer Ulla Mannering.

Dragter skal rekonstrueres på vikingemaner

Nationalmuseets forskere skal ikke arbejde alene. Som et led i projektet vil forskerne i samarbejde med Sagnlandet Lejre og Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet blandt andet rekonstruere to dragter fra vikingetiden. Det er mandsdragten fra Mammen-graven og kvindedragten fra Hvilehøj. Inden de går i gang, vil de undersøge, hvilke redskaber og materialer de brugte og hvilke farver dragterne havde.

"Vi vil fremstille de rekonstruerede tekstiler med så korrekte redskaber og metoder som muligt," siger Ulla Mannering.

Hør, uld og silke, men også guld og sølv bliver brugt i dragterne. De rekonstruerede dragter og resultaterne fra projektet vil give bedre og større videnskabelig forståelse for vikingetidens tøj, og så vil besøgende på museer og oplevelsescentre også kunne komme tættere på tekstiler og tøj, sådan som det tog sig ud for cirka 1.000 år siden.

Foto af detalje fra Broderi fra Mammen-graven, vikingetid. Fotograf: Roberto Fortuna, Nationalmuseet
 
Historie-online.dk, den 15. august 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Udstilling om H.P. Hanssen
Museet for dansk bladtegning
JANUAR