Menu
Forrige artikel

Kinesisk kultur i Ribe

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5784

Perlearbejder, porcelæn og terrakotta. En fornem udstilling om en af Kinas store gamle kultur- og handelsbyer, Suzhou, åbner på Museet Ribes Vikinger
Suzhou (udtales Su-djow) ligger 100 km vest for Shanghai og er en af Kinas rigeste byer med et indbyggertal på 6 mio. Det er samtidig en af Kinas store gamle kulturbyer med en 2500-årig historie.


Kinas Venedig
Suzhou med sine mange kanaler har været kendt gennem historien for sin store rigdom og skønhed. Her levede de lærde kinesiske embedsmænd, som dyrkede kalligrafi, poesi og kinesiske haver, mens byen leverede ris, kunsthåndværk af højeste kvalitet og de fineste silkevarer til resten af Riget i Midten samt til Europa.


Venskabsby og partner
Suzhou er Esbjergs venskabsby, og for nogle år siden indgik Sydvestjyske Museer i Ribe-Esbjerg en partnerskabsaftale med det flotte Suzhou Museum. Den førte til, at der blev vist en stor vikingeudstilling i Suzhou for to år siden, og nu lever Suzhou Museum op til sine forpligtelser ved at vise en stor udstilling på Museet Ribes Vikinger. Den handler om ånd og liv i Suzhou under Tang og Song dynastierne. Det svarer nogenlunde til den danske vikingetid og højmiddelalder, og udstillingen lægger derfor et internationalt perspektiv til museets egne udstillinger.
De mange unikke genstande omfatter terrakottafigurer, buddhistiske religiøse genstande, gulddrager og smukt forarbejdet porcelæn.
De afspejler et avanceret og økonomisk og kulturelt rigt samfund som havde overskud til åndelig fordybelse.
Oldtidens kinesiske forfædrekult, buddhismen, taoismen og kongfutsianismen gennemsyrer de mange genstande, som ud over at være smukke også er ladet med betydninger.

Perlesøjle foto: Suzhou Museum


Paradis på Jord - Suzhou i 2.500 år
I tilknytning til udstillingen udgiver Sydvestjyske Museer en bog på både engelsk og dansk om Suzhou. Museumsinspektør Mikkel Kirkedahl Nielsen, som har skrevet bøgerne, fortæller:
- Jeg har nu flere gange været i Suzhou og er blevet fascineret af, hvordan byen både rummer det traditionelle Kina og det meget moderne. Vi håber, at udstillingen og bøgernes mange billeder og fortællinger kan gøre interessen for det kinesiske samfund større, også historisk.
Museumsdirektør Flemming Just, som efterhånden har været i Suzhou en del gange, er begejstret for samarbejdet med Suzhou Museum:

De har et af de smukkeste museer jeg kender, og byen rummer en fantastisk masse kultur, bl.a. fem emner der er på UNESCO’s verdensarvsliste, og her først og fremmest de smukke haver, som har inspireret både Japan og Europa. Vi har et rigtig godt samarbejde med Suzhou, og næste skridt er, at vi vil forsøge at skabe mere kulturturisme mellem vore to områder.
Masser af frivillige
Udstillingen rummer mange sjældne genstande, så det har været et krav fra kinesisk side, at der skal være personlig overvågning i udstillingen og ikke kun videoovervågning og anden sikkerhed. Da det vil være ret kostbart, har museet sendt et opråb til museumsforeningernes medlemmer.
Det har resulteret i, at 50 frivillige nu har meldt sig til at sidde i udstillingen nogle timer. Belønningen bliver ud over bogen om Suzhou og kontakten med de besøgende, en fælles udflugt til Mandø for at se museets kommende udstilling der samt Mandø Museum.


Kinesiske kollegaer til Ribe
De mange smukke genstande kommer til Ribe med kurer, så op til udstillingsåbningen er Sydvestjyske Museer værter for den delegation af kinesiske museumsfolk, som har fulgt genstandene på deres 8400 km lange rejse.
- Vi glæder os til at løse en konkret opgave sammen med vores kinesiske kollegaer. Der skal nok komme nogle sproglige og kulturelle udfordringer, men det er i den slags situationer, man kommer tættere på både forskelle og ligheder, og det bliver garanteret en stor oplevelse, når frugten af et månedlangt samarbejde står klar ved åbningen,
fortæller Mikkel Kirkedahl, der i de seneste uger har brugt næsten al sin tid i særudstillingslokalet på Museet Ribes Vikinger.

Udstillingen SUZHOU: Ånd og Liv 618-1279 åbner under overværelse af en række indbudte gæster d. 16. juni. Taler ved borgmester Johnny Søtrup og den kinesiske ambassadør Lin Biwei. Musik ved både Esbjerg Ensemble og en kinesisk musikgruppe, ligesom der vil blive arrangement en traditionel kinesisk teceremoni.
-Udstillingen SUZHOU: Ånd og Liv 618-1279 kan ses på Museet Ribes Vikinger, Odins Plads 1, 6760 Ribe i perioden 17. juni til 17. september 2017.

Forsidefoto: Terrakottafigur kinesisk embedsmand foto: Suzhou Museum

 

Historie-online.dk, den 11. juni 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Dialoger - ny udstilling
Hørt over kaffebordet
Historier om Langeland