Menu

Allehelgen og Halloween i dag

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 12953

 

Allehelgensdag har ikke haft så stor folkelig betydning i Danmark som fx i den engelsktalende verden, hvorfra vi har importeret Halloween, som nu vinder frem.

Egentlig véd vi meget lidt om, hvordan Halloween markeres og af hvem. Men noget tyder på, at det navnlig et en tradition, som fx institutioner og arbejdspladser tager op. 

Måske især i byerne?
I fx skoler og fritidshjem kan der afholdes "uhyggelige" arrangementer, hvortil børn og voksne har forberedt særlig pynt, sketches eller orienteringsløb. På nogle arbejdspladser afholdes tema-fest eller temafrokost med uhyggelig menu og oppyntning. Kun ganske få steder har der været tilløb til at indføre den amerikanske "trick-or-treat" tradition, fx i en mindre boligforening på Østerbro. I øvrigt synes Halloween i høj grad at være et fænomen, der navnligt ses i de større byer.

Kirken og Allehelgen
I dag fejrer Folkekirken i Danmark fortsat Allehelgen, men ikke "på dagen". I stedet for kaldes den første søndag i november, Allehelgensdag eller måske mere korrekt: Allehelgens Søndag. Den anvendes som "mindedag for dem, som gennem deres liv har rakt kristentroen videre". I mange sogne er man også begyndt at bruge denne søndag som en særlig mindedag, for de i menigheden, som er døde i årets løb. Der kan fx være tale om, at deres navne læses op i forbindelse med gudstjenesten, eller at denne på anden måde får et særligt indhold.

Hvorfor Halloween?
Halloween indeholder dels fascinationen af "det okkulte" eller "uforklarlige" men er også samtidigt en en måde at konkretisere "det uhyggelige" på. Når uhyggen får en konkret - og trods alt ikke særligt farlig - fremtoning, bliver den lettere at håndtere. Desuden er begivenheden - som alle andre folkelige fester - en lejlighed til at lege, være kreativ og optage/forny sociale kontakter. I den ellers ret "festløse" periode mellem Sankt Hans og jul, har der ikke hidtil været fester af denne type, idet Mortensaften i højere grad er koncentreret omkring madtraditionen. Disse forhold, samt understøttelse fra kommercielle interesser, har bidraget til, at Halloween har været på fremmarch i Danmark siden 2000, hvor legetøjskæder m.m. for første gang markerede dagen særligt.

Se relaterede artikler
Græskarlygten
Halloween i USA
Samhain - førkristne rødder?