Menu
Forrige artikel

1250 historiske tapetbøger skænket til Nationalmuseet

Kategori: Arkiv
Visninger: 3502

Nationalmuseet har taget imod 17 pallekasser, der indeholder cirka 1250 store tapetbøger med prøver fra tapetfabrikken Fiona.

Så meget fylder 100 års tapethistorie fra virksomheden, der producerede tapeter i Faaborg fra 1897 til 2011. Tapetbøgerne blev fremstillet, så kunder i butikkerne kunne se prøver på fabrikkens udvalg.

- Det er en unik samling af tapetprøver, som dækker hele 1900-tallet, og den giver et kalejdoskopisk indblik i, hvordan danskerne prydede deres vægge i det 20. århundrede. Det er den almindelige danskers tapeter, som afspejles i de digre bøger, og derfor er de også en enestående indgang til dagliglivet i Danmark både i krisetider og velfærdstider, siger seniorforsker på Nationalmuseet Vibeke Andersson Møller, som har forsket i og skrevet om tapeter, blandt andet i bogen ”Danske kunstnertapeter 1930 - 1965”.

Vægge kan ikke tale, men de afslører alligevel meget om danskernes liv gennem den måde, de er udsmykket på med farver og ikke mindst med tapeter.

- Vi kan bladre gennem bøgerne og se, hvordan folk iscenesatte sig selv og deres hjem, som årtierne skred frem, hvordan de skruede op og ned for farverne, hvordan nye impulser kom til, og hvordan den gode smag skiftede gennem det 20. århundrede, siger hun og fortsætter:

- Tapeterne fortæller om danskernes status og ikke mindst den status, de ønskede at vise omverdenen. Vi ser i tapeterne, hvordan verden blev større gennem århundredet, hvor selv danskernes turistrejser sneg sig ind i stuetapetet i form af eksotiske motiver. Vi ser også, hvordan kunstens verden åbnede sig for folk gennem moderne kunst, der kom på væggene i 1950’erne; ikke som dyre malerier, men som tapet på væggen og med langt bredere folkelig gennemslagskraft end kunstmuseernes udstillinger.

Den så godt som komplette samling af tapetprøver rummer også et interessant stykke industrihistorie. A/S Tapetfabrikken Fiona, der blev grundlagt af malermester Peter Lorentz Brønner i 1897, var i disse år den førende danske fabrik, når det kom til maskintrykte tapeter. Det betød, at tapeterne var billige og kunne fremstilles i store mængder. Importen af udenlandske, især tyske, tapeter var stor, og Fiona tog konkurrencen op med succes. Allerede samme år som fabrikken blev grundlagt, åbnede Fiona et tapetudsalg i Skindergade i København. Derfor fik fabrikkens produkter stor udbredelse i Danmark, hvilket gør tapetbøgerne til en meget komplet fortælling om, hvordan den gode smag skiftede gennem hele det 20. århundrede.

Det er virksomheden Flügger, der har skænket Fionas tapetbøger til Nationalmuseet. Flügger overtog Fiona i 1970.

- Det har været et privilegium at kunne overlevere et stykke kulturhistorie til Nationalmuseet. På den måde får de historiske FIONA kollektioner lov til at leve videre, hvilket man jo ikke ligefrem kan påstå, de ville ved at forblive i vores kælderrum. Nu opbevares de under korrekte forhold og kan dokumentere et stykke design- og kulturhistorie for eftertiden. Vi fortsætter med at skabe nye tapetdesign til fremtidens boliger og glæder os samtidig over, at vi er en del af den vigtige dokumentation, som Nationalmuseet står for i udgivelsen af ”Danske kunstnertapeter”, siger presseansvarlig ved Flügger, Lone Bjørslev Kisbye.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nationalmuseet frigiver tusindvis af historiske fotos
Tors hammer er en hammer
Frihedsmuseet går under jorden