Menu
Forrige artikel

Kvinder der forandrede verden

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 12525

Af Birthe Korsbæk

Maria Helleberg er en dygtig skribent. Som altid er dette værk flot formuleret og interessant fortalt. Bogen indeholder 43 beskrivelser af kendte kvinder, deres værk og deres liv. Meget forskellige kvinder i kronologisk rækkefølge fra revolutionens kvinder i den franske revolution til kvindelige politikere af i dag, tidernes store kvindelige skuespillerinder, sportsudøvere, modeskabere, sangerinder, danserinder, forskere, feminister, politikere.

Vi starter med heltinder i den franske revolution og slutter med Malala Yousafari og Hillary Clinton.

Når det er et værk, kun omhandlende kvinder, minder det os om, at alle disse markante personer har haft helt andre handlevilkår, end de ville have haft, hvis de var mænd. Deres muligheder for at påvirke og forandre verden, har været langt vanskeligere blot på grund af deres køn.

Klart nok! Også interessant nok! – Et flot biografisk værk! Men som biografisk opslagsbog for ufuldstændig. Og som underholdende litteratur for ”spredt”.

Man kan godt fordybe sig i en af disse kvinders levnedsbeskrivelse, men når det ikke helt, før den er afsluttet. Det er synd!

Jeg har derfor lidt svært ved at se formålet med værket. Hvis man har brug for biografiske oplysninger om en navngivet, kendt person – kvinde eller mand – kan man jo slå op i et biografisk leksikon, eller Google.

Hvis man er interesseret i at læse en levnedsbeskrivelse over en person, får man for lidt at vide i denne oversigt.

Det gennemgående indtryk, man sidder tilbage med, er, at alle disse kvinder, med hver deres geni, har måttet overvinde mange hurdler for at udfolde deres talenter og få deres budskaber igennem. Det er vel ikke overraskende i en mandsdomineret verden.

Flot fortalt og med indlevelse i de valgte kvinders situation på det givne tidspunkt.

Men måske har forfatteren sat sig mellem to stole i valget mellem at lave en kort biografi og en beskrivelse af de valgte kvinders betydning for Verden.

Interessant læsning, men anvendelsesmulighederne er lidt uklare.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den brogede verden
Alkymist i lænker
Christoffer Columbus