Menu

Hofmesterinden

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 39

 

Af Jytte Kjær Schou

En interessant og velskrevet historisk roman, der iklæder en glemt kvinde fra danmarkshistorien kød og blod.

Birgitte Jørkov er cand.mag. i dansk, historie og filosofi, og hun har skrevet flere historiske romaner, bl.a. en middelalderkrimiserie. I sine romaner forstår hun at integrere den historiske baggrund på en naturlig måde og give plads til at lade personerne udfolde sig. Skal man tro historiebøgerne, er det mænd, der skaber historien, mens kvinder blot er baggrundsfigurer. Den myte punkterer Jørkov.

Hun fremstiller hofmesterinden, fru Anne Meinstrup, som en meget kompetent kvinde, veluddannet, regnskabskyndig og med et betydeligt organisatorisk talent. Evner hun udnytter som godsejer, kongelig lensmand og hofmesterinde, det højeste embede en kvinde kan opnå. Hun er mest kendt for det spektakulære mord på hende i Ringsted i januar 1535, men Jørkov udfolder hendes liv, så vi møder alle sider af hende, ikke blot som en dygtig og intelligent kvinde, der kan måle sig med de fleste mænd, men også som datter, hustru og mor. Jørkov beskriver hendes omskiftelige liv i en urolig periode, og med afsæt i de historiske kilder fylder hun de mange huller ud med fiktion.

Romanen indledes med fru Annes sidste nat på jorden, hvor hun ligger søvnløs, plaget af gigt og ser tilbage på sit liv, både de lyse og de mørke øjeblikke. Hun fortæller sin historie i en række tilbageblik, plaget af skyld over alt det, hun gjorde forkert, ikke mindst over for børnene, enten fordi hun var tvunget til det, eller for umoden til at træffe det rigtige valg.

Hun tilhører adelen, og hendes barndom er lykkelig og på mange måder usædvanlig. Hendes elskede far er en estimeret dommer. Han tager sig meget af hende, underviser hende og giver hende indblik i juraen og arbejdet som godsejer og kongelig lensmand. To arrangerede ægteskaber, det første lykkeligt, det næste ulykkeligt, efterlader hende som enke to gange i en ung alder. Som 25-årig formuende enke med små børn er hun fast besluttet på aldrig mere at underlægge sig nogen mand.

Hendes omtumlede liv fører hende til en stilling som dronningens hofmesterinde og bringer hende tæt på problemerne ved hoffet med Christian II’s tiltagende utilregnelighed efter elskerinden Dyvekes død. Da hun siger ham sin mening, bliver hun som straf landsforvist, men gode venner sørger for, at hun får et tåleligt ophold i Lybæk.

Hun vender hjem til et land i store problemer. En kongeløs periode er præget af voldsomme spændinger og magtkampe, og der udbryder borgerkrig. Som adelig føler fru Anne sig mod sin vilje forpligtet ti at støtte grev Christoffer af Oldenborg, der med en hær går i land på Sjælland og kræver, at den skånske og sjællandske adel skal sværge ham (og den fordrevne Christian II) troskab.  Det er på et planlagt møde med ham i Ringsted, at fru Anne bliver myrdet, uvist af hvilken grund.

Fru Anne Meinstrups historie er fængslende fortalt, og man får et indtryk af livet i de højere kredse, men romanen kræver en opmærksom læser. Der er mange navne at holde styr på, og det er en fordel at kende lidt til danmarkshistorien.

[Historie-online.dk, den 14. maj 2025]

Se relaterede artikler
Sange om stilhed og hjem
Shanghai - i lyst og nød
Anna og Ruth