Menu
Forrige artikel

Dansk bilproduktion - international pris

Kategori: Bøger
Visninger: 2700

 

The Society of Automotive Historians (SAH), en organisation af bilhistorikere, har netop belønnet Erich Karsholts bog Dansk Bilproduktion om bil- og samlefabrikker i det 20. århundrede, med organisationens NICOLAS-JOSEPH CUGNOT AWARD.

Prisen uddeles hvert år til en bog, der bedst fremmer den historiske forståelse af bilens historie på hhv. engelsk og et andet sprog end engelsk. Den danske bog har opnået prisen i 2021 i kategorien for bøger, der ikke er skrevet på engelsk.

At en bog om dansk bilproduktion kan opnå den anerkendelse fra en organisation, der udspringer fra billandet USA, kan måske undre danskere, der ikke er klar over, at der op gennem sidste århundrede blev produceret næsten en million biler herhjemme.

I de to første årtier af 1900-tallet skete en revolutionerende udvikling af ikke blot selve bilen, der gik fra håndværksmæssig tilvirkning af få enheder til masseproduktion. De danske forsøg på en bilindustri kom ikke over begynderstadiet, før de udenlandske bilfabrikker viste deres styrke. Til gengæld betød bilernes voksende udbredelse at der opstod fordele ved at samle bilerne lokalt.

Især samlefabrikker etableret af Ford Motor Company (1919) og General Motors (1924) fik stor betydning, bl.a. ved at vise dansk industri, hvorledes amerikansk organisering m.v. fungerede. I midten af 1920’erne var Danmark det femte største billand i Europa målt på antal producerede biler. Mange blev i øvrigt eksporteret.

Efterfølgende blev flere samlefabrikker etableret, således at der i Danmark gennem årene er blevet samlet over 40 forskellige bilmærker. I efterkrigstiden voksede produktionen, men fabrikkerne var i længden for små, ligesom øget frihandel gjorde dem urentable. Den sidste, General Motors på Nørrebro i København, lukkede i 1974.

Bogen baserer på et stort antal kilder og samtaler med danskere, der har arbejdet på bilfabrikkerne. Bogen på 456 sider indeholder mere end 750 fotos og illustrationer. Dermed er bogen en kortlægning af en relativ ukendt del af dansk industrihistorie, der rækker ud over landets grænser. Hvilket altså nu har resulteret i den anerkendte pris fra The Society of Automotive Historians.

Erich Karsholt: Dansk bilproduktion. Bil- og samlefabrikker i det 20. århundrede.

Udgivet af Strandbergs Forlag A/S. Vejl. pris 499 kr.

Bogen er anmeldt på historie-online.dk, se anmeldelsen her

[Historie-online.dk, den 10. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Geoforum Perspektiv: Brugen af historiske kort
Nyt nummer af KULTURSTUDIER
Kulturpolitikken til debat