Menu
Forrige artikel

Marias breve

Kategori: Bøger
Visninger: 9090

Af Inger Hartby

I 1914 drog gårdmand Jens Rasmussen i krig og efterlod sin kone, Maria, og fire børn hjemme på gården ”Ryland” i landsbyen Kabdrup 8-9 km nord for Haderslev. Maria drev under hele krigen 1914-18 gården alene med hjælp af en forvalter og med støtte fra sin far og svigerfar. Jens var borte fra hjemmet i alle krigsårene bortset fra korte orlovsperioder, og i den tid skrev Maria næsten dagligt til sin mand. Brevene beskrev gårdens drift, hendes afsavn, kærlighed, bekymringer og håb. Hendes breve (og nogle få fra manden) er bevaret og udgivet af Historisk Arkiv for Haderslev Kommune i en kildeudgivelse, der gengiver brevene i deres originale form.

Fra året 1916 er der bevaret en næsten ubrudt række af Marias breve og enkelte fra Jens, der var hestepasser i den tyske hær og først udstationeret i Gram og senere i Brzezany i Galisien. Det er disse breve fra 1916, man har valgt at udgive. Brevene fortæller om en kone, der ganske givet savner sin mand, men som også viser sig opgaven som leder af hus og hjem voksen. Hun styrer arbejdet på gården, ansætter tjenestefolk, hun kører selv sin hest og vogn, og hun opdrager fire mindreårige sønner og tager økonomiske beslutninger, som det ikke var almindeligt, gifte kvinder fik lov til på den tid.

Bogen er et sjældent tidsbillede af en kvindes liv i en krigstid, der nu ligger næsten 100 år bag os. Der er skrevet meget om mændenes krig, vel især om de danske mænd, der måtte gå i tysk krigstjeneste, men her får vi et sjældent indblik i, hvordan kvinderne klarede sig midt i varemangel, rationeringer og bekymring for den ægtefælle, der i årevis var langt borte fra hjemmet.

Denne fine kildeudgivelse, som Historisk Arkiv for Haderslev Komme her har sendt på gaden, frister til at bede om mere af samme slags.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Første verdenskrig i mikroperspektiv
Krigen til søs 1914-18
Overvindelsen af første verdenskrig