Menu
Forrige artikel

Silkeborg 1950'erne og 1960'erne

Kategori: Bøger
Visninger: 1792

 

Af Kresten Søe

Byhistorie både med bred pensel og helt ud i detaljen

Bogen er gennemillustreret med bl.a. 300 primært sort-hvide samtidsfotos og gengivelse af tryksager, som i et meget indbydende layout er indfældet sammen med billedtekster henover siderne.

Udgivelsen præsentere sig flot i et stort 25 cm kvadratformat og er fint struktureret i selvstændigt opdelte kapitler. Hvert kapitel starter med først den samtidshistoriske ramme, der så glider over i den tilsvarende byhistoriske udvikling, som så efterfølgende uddybes via de mange indbydende fotos.

Værket kan både i kraft af format og layout betegnes som en coffee table bog, men indholdet går dog en hel del ud over, hvad der normalt forventes i denne genre.

Af kapiteloverskrifterne kan nævnes fx: Byen udvikler sig, Butikker og Indkøb, På arbejde i byen, Barn i Silkeborg, Fritid i byen, Gader, biler og kollektiv trafik m.m. – i alt 15 kapitler opbygget efter samme koncept med byen fra alle vinkler gennem de to årtier.

Den anvendte kapitelstruktur er meget velfungerende, og med de mere generelt anlagte indledninger får læseren dertil yderligere solide forankringer til både den danmarkshistoriske og den lokalhistoriske ramme. 
Et element, der giver en fin baggrund for derefter at botanisere i den atmosfæremættede fotoside, som fylder langt størstedelen af værket.

Historiske årtier fra rekordarbejdsløshed til blomstrende erhvervsvirksomhed

Silkeborgs succeshistorie kom absolut ikke af sig selv. I 1951 havde byen således med 11,4 % danmarksrekord i arbejdsløshed.

Men højkonjunkturen bed sig fast mod slutning af årtiet og resulterede sammen med en rivende erhvervsudvikling med flere meget store og mange små virksomheder i udviklingen af den pulserende industriby, der i 1970 blev til storkommunen Silkeborg.  Medvirkende hertil var også ringvejen fra 1960 nord om den daværende by, hvor de nye industrikvarterer skød op sammen et meget stor antal almene bogligblokke og nye parcelhuskvarterer.

Velstanden og de mange nye arbejdspladser satte sit præg på forbruget og dermed også på byens forretningsliv. Selvbetjeningssupermarkeder afløste de små butikker og overflødiggjorde både den lille grønthandler, købmand og slagter.

Bilen blev hvermandseje, som stadig flere får råd til at erhverve sig, hvilket betød, at byens smalle gader ikke længere kunne klare presset. Byen var bogstaveligt ved at drukne i biler, og parkeringspladser, lysregulering og til sidst gågader blev som så mange andre steder derfor en del af løsningen.
Opkrævning af afgifter var nævnt som et kuriosum bestemt ikke nogen nyere foreteelse. Faktisk fik byen her sin første parkeringsvagt på torvet allerede i 1947.

Da The Beatles IKKE kom til Silkeborg

Også byens kulturliv får grundige kapitler om såvel den berømte regatta, som biblioteker, museer og det pulserende musikliv.

Kapitlet - Ung i Silkeborg – aflægger således besøg på samtidens teenageværelser og graver i ungdomskulturen.

Her var omdrejningspunktet gennem 1960erne Down Town Jazzklub, som på imponerende vis ekspanderede til at blive Danmarks største med 1500 medlemmer. Der blev satset stort, også for stort, idet man mod slutningen af årtiet måtte lukke på grund af økonomien.

Men forinden stod man i 1963 med mulighed for at skrive lokal verdenshistorie. Valget i tegning af et koncertarrangement stod nemlig her mellem at engagere det ret ukendte The Beatles, som spillede i Hamborg og det populære danske band Matadorerne. 

Godt nok havde englænderne ført sig frem med succes i Radio Luxemborg, men..  For at gøre en lang historie kort, så valgte man det sikre.

Men da Matadorerne året efter spillede i Silkeborg, var The Beatles allerede braget gennem lydmuren, og man stod i bagklogskabens klare lys i den grad med røde øren. Bogen fortæller ikke noget om de daværende beslutningstageres efterrationaliseringer. Men de kan næppe være ret meget værre, end læseren af i dag selv forestiller sig.

Til gengæld gav danske Savage Rose i 1968 en koncert for 1500 unge i Vestergadehallen. Bandet var lige slået igennem med sin markante stil i både musik og tidens favnende kærlighed til verden og mennesket.
Tolerancen strakte dog åbenbart ikke så langt ud i den danske provins som til Silkeborg, hvor pressen skrev: ”Orkestret nedlod sig ikke til at præsentere hverken sig selv eller deres numre og havde det meste af tiden ryggen vendt mod salen, mens de småsnakkede med hinanden og elektrikeren”.

Tja, måske kan denne bog bidrage til at hæve respekten for den driftige jyske provinsby vest for Valby Bakke.

Konklusion: et velstruktureret, indbydende og fint formidlet værk

Konklusionen på denne anmeldelse er, at bogen om Silkeborg 1950-1970 udgør et velstruktureret og særdeles fint formidlet stykke by-, kultur- og lokalhistorie, der både rummer en indbydende illustrationsside, stor faglighed og en høj grad af læsertilgængelighed.

Layoutet og de mange fotos indgiver en solid samtidsatmosfære, der som sådan ikke bare vil vække genklang for silkeborgensere men også hos periodenostalgikere langt ud over kommunegrænsen.

Min eneste lille anke er den diminutive sats, som sandsynligvis vil give udfordring hos en del af seniorpublikummet.

[Historie-online.dk, den 28. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jelling, Sommeren 1861
Viljen til Velfærd, Velstand og Vækst
Stormen på København 1659