Menu
Forrige artikel

1700-tals festival på Gammel Estrup

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 827

 

På herregården Gammel Estrup på det nordlige Djursland kan man komme med på en rejse 250 år tilbage i tiden og møde både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og musikanter, når 1700-tallet vækkes til live af over 150 frivillige den 17.-18. juni.

I borggården falbyder bønderne deres varer, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Pølser og pandekager steges over bål, grøntsager og nybagt brød sælges, mens bødkere og børstenbindere, kniplersker, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor i herregårdens sale kan man opleve adelsfolkene i deres store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer, danser menuet og konverserer.

På Gammel Estrups 1700-talsfestival kan man opleve 1700-tallet for både høj og lav. Man kan blandt andet møde de fornemme adelsdamer med højt hår og store kjoler. Foto: Jørgen Vest Rasmussen

Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund, som det var for både høj og lav:
1700-tallet er en meget spændende periode i vores historie, hvor der var kæmpestor forskel på høj og lav, samtidig med at moderne ideer og tankegods vandt frem. Indenfor i de fine stuer på godserne levede overklassen et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for
deres familie. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet, levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt, og markedsdage, som den vi genskaber på Gammel Estrup, var et kærkomment afbræk fra den slidsomme hverdag”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er projektleder på 1700-talsfestivalen.

Der er gang i bøndernes marked i borggården, hvor man kan se gamle håndværksteknikker og gøre en god handel i boderne. Foto: Jørgen Vest Rasmussen.

En urmager, soldater og en håndfuld amerikanere

1700-talsfestivalen på Gammel Estrup er den eneste af sin slags på dansk grund, og den er vokset gennem de over 20 år, den har eksisteret.Begivenheden tiltrækker stadig nye frivillige, og i år kommer der således både en kvindelig 1700-talsurmager, en historisk soldatertrup, der eksercerer og affyrer sortkrudt, samt en gruppe amerikanske rollespillere, der har taget turen hele vejen fra Ohio for at være med:
Vi har oplevet en tiltagende interesse fra reenactment-miljøer fra både Danmark og udlandet, og jeg har været i kontakt med en masse mennesker både her i landet og også både tyskere, svenskere og amerikanere. Mange søger fællesskab og identitet i historien, og flere og flere har som omfattende hobby at tage rundt at levendegøre forskellige perioder af vores fortid i weekender og ferier. På den måde er der også folk, der interesserer sig særligt for 1700-tallet, og på vores festival i år har vi blandt andet en stor gruppe, der kommer fra Nordsjælland, nogle fra Midtfyn, nogle fra Vendsyssel og altså også en gruppe, der er rejst hele vejen fra USA”, fortæller Marie Kirstine Elkjær.

I alt er der over 150 mennesker med på festivalen, der bruger deres weekend i 1700-tallet. Omkring 2.500 besøgende forventes at lægge vejen forbi Gammel Estrups 1700-talsfestival 17.-18. juni.

Se www.gammelestrup.dk

[Historie-online.dk, den 7. juni 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Andreas Mogensens rumkapsel på Danmarks Tekniske Museum
Juni måneds helgen Sankt Johannes
Leopard 1 kampvogne udstilles