Menu
Forrige artikel

Efterårsferien i danske museer, øst for Store Bælt

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2769

Her følger en liste over nogle af de aktiviteter, der foregår på danske museer i efterårsferien. Se ligeledes listen over aktiviteter på museer i Jylland

Sæt alt på spil i Andelslandsbyen Nyvang

Hvordan vil du, og dine børn, klare sig på 1940’ernes arbejdsmarked?

Det kan I få afklaret på hverdage i efterårsferien, hvor Andelslandsbyen Nyvang afvikler et omfattende pengespil. Hver besøgende får 50 øre at forvalte efter bedste evne. Hele landsbyen er sat i spil, så man på egen krop kan prøve 1940’ernes økonomi.

På turen gennem landsbyen møder man den farverige lokalbefolkning, der alle har en finger med i spillet om gæsternes penge.

I kan arbejde, tjene spilpenge og melde sig ind i landsbyens andelsforeninger. Pengene kan yngle, hvis I hjælper mejeristen eller husmanden, spiller hasard, eller udfører nogle af de mange andre opgaver i landsbyen. Det er helt op til jer selv, hvordan I forvalter jeres 50 øre.

I kan forsøge at få dem til at yngle, eller blot ødsle dem bort på fornøjelser.

Se filmen om Andelslandsbyens pengespil her

Andelslandsbyen Nyvang

Forrygende spændende og lærerig efterårsferie på Middelaldercentret

Mandag til fredag i uge 42 slår Middelaldercentret dørene op for sidste gang i denne sæson. Vi afslutter sæsonen med et brag af en efterårsferie. Der er masser af prøv-selv aktiviteter, ridderturneringer, kanoner, underholdning og sjov på programmet, hver dag sker der noget nyt.

Nogle dage kan man prøve at lave knapper, flette snore og spjældvæve, andre dage at male og en tredje dag kan man opleve hvor forskelligt et måltid var for rige og for fattige, når vi sætter et sjovt og lærerigt "madshow" op.

Mandag: slagtedag - her slagtes grise, får og høns og der er madshow. Se hvordan en adelig, en håndværker og en fattig spiste.
Tirsdag: Malerlauget Sankt Lukas Gildet er i deres værksted og du kan prøve at male med middelaldermaling. Om eftermiddagen er der lægeshow – se hvordan man behandlede forskellige sygdomme i middelalderen.
Onsdag: Store maddag - her laves mad hele dagen, der er madshow, børnelege og rundvisning i Den Magiske Skov - og så har vi aftenåbent til 20:30
Torsdag: De dygtige tekstilkyndige inviterer børn til at prøve at lave en knap, at flette snore og spjældvæve. Det store skib Agnete skal hives på land for vinteren - se det ske som man gjorde det i middelalderen
Fredag: Bøddelshow - hør om henrettelsesmetoder i middelalderen og se båden Agnete blive trukket det sidste stykke op på land.

Vi demonstrerer selvfølgelig vores store kastemaskiner, bliderne, hver dag kl. 12:00, kl. 13:30 er der stor ridderturnering og kl. 15:00 affyrer vi vores kanoner.

Der sker noget hele tiden og ud over alle aktiviteterne er der jo også håndværkerne i husene, torvekonerne på torvet og alle de andre beboere i Sundkøbing, som man kan snakke med og høre om livet i middelalderen anno 1407.

Onsdag den 18. oktober er årets bedste dag! Der holder vi åbent til kl. 20:30. Når mørket falder på tændes de levende lys og varmen fra bålene i husene breder sig. En helt speciel stemning sænker sig over Sundkøbing. Der er ridderturnering kun oplyst af fakler og ild og bliderne skyder ildkugler ud over Guldborgsund – hør den fascinerende lyd, når ildkuglen suser gennem luften for at lande med et plask i vandet.

Det hele afsluttes med et kæmpe festfyrværkeri – der ikke lader Tivoli noget efter!

Kl. 17:00 er der en gratis rundvisning i ”Den Magiske Skov”. Hør om middelalderens mange overnaturlige væsener – hvem ved, måske møder I en elverpige?!

Middelaldercentret

Byg dit eget parcelhus i miniudgave. Greve Museum inviterer til efterårsferieaktiviteter for børnefamilier

4 dage i skolernes efterårsferie fra tirsdag d. 17. til fredag d. 20. oktober kl. 11.30-14.30, byder Greve Museum børn og deres familier velkommen til spændende dage om Greve som forstad til København. Tag med på rundvisning i børnehøjde og byg dit eget parcelhus af små mursten.

Velfærdsdrømme – Greve i det 20. århundrede

Den gamle landboegn omkring Greve gennemgik op gennem 1900-tallet en rivende udvikling fra landbrugsområde til sommerhus- og ferieområde, hvor Københavnerne tog på badeferie og kom med den røde bus fra København. Senere udstykkede forskellige gårde deres landbrugsjord til parcelhusgrunde, hvor man kunne bygge sit eget parcelhus – ofte i samlesæt – eller man kunne bygge en håndværksvirksomhed med bolig til. Her kunne man måske få drømmen om det gode liv med lys, luft og frihed til at gå i opfyldelse. Efterhånden som flere og flere flyttede her til egnen, opstod der en helt ny forstad med daginstitutioner, butikker, skoler, foreninger, S-togslinie, motorvej og meget mere. Siden hen blev der bygget større boligkomplekser med lejligheder, og det medførte bl.a., at sammensætningen af borgere i Greve blev mangfoldig.

Alt det og mere til kan man høre mere om tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i skolernes efterårsferie, hvor vi begynder dagen med en børne- og familieomvisning i udstillingen Velfærdsdrømme kl. 11.30-12.15. Både børn og voksne vil sikkert kunne genkende noget fra deres liv og hverdag i forstaden Greve. Måske bor nogen endda selv i et af de områder af Greve, som vi fortæller om. Fra kl. 12.30-14.30 arbejder vi i værkstedet, hvor børn og voksne i fællesskab kan bygge deres helt eget parcelhus og få en fornemmelse af, hvordan det var at være selvbygger i 1960-erne.

Vi bygger med rigtige mursten

Rigtige mursten skal der selvfølgelig til, når man skal lege selvbygger, sådan som tilflyttere i 1960-erne var det. Det er et sjovt og tidskrævende arbejde, så hav god tid, når I kommer til museet. I værkstedet køber man en byggegrund og mursten, alle øvrige materialer vil være til fri afbenyttelse, så man selv kan kreere husene. Kun fantasien sætter grænserne for byggeriet.

Greve Museum

Sporvejsmuseet slutter sæsonen med manér

 Skolernes efterårsferie slutter søndag 22. oktober, og det samme gør sæsonen 2017 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Det midtsjællandske museum sætter punktum med manér for en begivenhedsrig sæson med 9 sammenhængende åbningsdage og mange aktiviteter.

Der er både traditioner og hyggelige gensyn - men også store forandringer – på Sporvejsmuseet i disse år. Den sidste af fem store nye bygninger – museets fjerde sporvognsremise - nærmer sig færdiggørelse. Dermed har museet fået mange nye kvadratmeter til den store vognsamling, men også den betydelige samling af arkivalier og andre effekter fra de danske sporvejsselskaber. En ny by ude i det grønne! De nye bygninger har gjort museumsgaden ”Valby Langgade” ekstra lang, og der er efterhånden indrettet mange butiksudstillinger ud mod museumsgaden, så man fornemmer lidt af atmosfæren fra de gamle sporvognes storhedstid i 1940erne, 1950erne og 1960erne.

I skolernes efterårsferie kan besøgende alle dage prøve jobbet som vognstyrer med kyndig bistand fra en overvognstyrer. Der betales særskilt for skolekørslen, men så får man også et diplom som bevis på de nyerhvervede færdigheder.

Efterårsferien byder desuden på sæsonens sidste kørsel med ægte hestekræfter, der trækker den bevarede hesteomnibus fra 1897. Hesteomnibussen kører onsdag 18. oktober mellem museumsområdet og Skjoldenæsholm Herregård. Omnibussen blev pensioneret af Københavns Sporveje for 100 år siden og blev heldigvis gemt for eftertiden som museumsvogn. Ruds Vedby Garden underholder med piber og trommer og elegant eksercits 18. oktober kl. 13.00. Ruds Vedby Garden er stiftet i 1987 og tæller 35 medlemmer i alderen 8-28 år. Garden har besøgt Sporvejsmuseet ved en række lejligheder i løbet af sæsonen 2017.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted og er åbent alle dage i efterårsferien kl. 10-17. Traditionen tro genåbner Sporvejsmuseet en weekend i julemåneden – i år 9. og 10. december - for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletræer. Disse to decemberdage er museet åbent kl. 10-16. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på museets hjemmeside

Vikingeskibsmuseet - Bliv viking for en dag!

Efterårsferie med masser af spændende aktiviteter og en helt ny udstilling på Vikingeskibsmuseet fra den 14. - 22. oktober.

I efterårsferien slår Vikingeskibsmuseet endnu engang dørene op til det traditionsrige feriearrangement 'Viking for en dag', og indbyder krigere, skjoldmøer og alle andre vikinger til en uge med spændende efterårsaktiviteter.

Værksteder og krigertræning
Tunet på Museumsøen fyldes med værksteder, hvor alle kan fremstille deres eget vikingeudstyr, kæmpe med vikingerne våben og klæde sig i vikingedragter.
Du kan også udfordre dig selv og teste, om du ville kunne klare dig som viking. Kommer du flot igennem efterårsferiens fem udfordringer - kaste Thors hammer, bage vikingekiks over bål, skrive dit navn med runer, slynge farvestrålende uldbånd og kæmpe med sværd og skjold - får du et 'Viking for en dag'-diplom for veludført dåd - et bevis på, at du formodentlig kunne have overlevet i en dags tid i vikingetiden. 

Alle dage i ferien kan du deltage i krigertræning sammen med vores erfarne - og modige - vikingekriger. Krigeren fremviser nøjagtige kopier af vikingernes våben, og træner de unge krigere i at kæmpe med sværd og skjold. Bagefter er du helt klar til at udfordre de voksne til styrkeprøve, eller dyste i kastelege og tovtrækning.

Se alle Vikingeskibsmuseets mange efterårsaktiviteter  her ...

Opvisning med de lynhurtige falke! 

Oplev det ultimative samarbejde mellem menneske og rovdyr, når falkonéren demonstrerer fuglens imponerende jagtteknik på Vikingeskibsmuseet!

Du kan møde den erfarne falkonér Frank Skårup på Museumsøen torsdag den 18. – lørdag den 20. oktober fra kl. 10.30 - 16.30, hvor han femviser sine to lannerfalke, der er trænede i den særlige falkejagt-teknik. Her er der mulighed for at opleve den spændende fugl, og få svar på spørgsmål om rovfuglenes brug i fortid og nutid. Alle tre dage gennemfører falkonéren opvisninger i falkejagt på plænen foran museet kl. 11.00 og kl. 15.00.

Frilandsmuseet

Eventyrlig efterårsferie 15.-22. oktober-aktiviteter kl. 11-15

Glæd dig til en eventyrlig efterårsferie på Frilandsmuseet. H.C. Andersens eventyr levendegøres i museets fynske landsby. Der vil være korte teaterstykker, fortællesteder og mulighed for at møde Klods-Hans og Prinsessen på ærten, når de går rundt blandt publikum.

Prøv også gå-selv-tur om H.C. Andersens barndom: "Der var engang en dreng..." Den fås i billetsalget og er gratis.

Der vil desuden være mulighed for at komme tæt på museets mange dyr i løbet af dagen. Ved Land-Kiosken kan der købes dejlig mad, der kan fiskes efter præmier i Andedammen og Dyre-karrusellen kører ture med store og især små gæster.

Frilandsmuseet

M/S Museet for Søfart - Efterårsferie – SOS til søs!

I efterårsferien er M/S Museet for Søfart i allerhøjeste beredskab – for sjov. Tag med om bord på et redningsfartøj i Helsingør Havn og find ud af, hvad der sker, når ulykker opstår på havet, og hvordan man overlever, hvis et skib synker. Museet er fyldt af aktiviteter for hele familien: Kravl i redningsflåder, prøv redningsveste og få en smagsprøve på nødrationer!

VIKING LIFE SAVING EQUIPMEENT A/S, Dansk Søredningsselskab og Aquanaut Dykkerklub deltager i arrangementet. Mellem kl. 11.30 – 16.30 vil der være simulerede redningsaktioner i havnen.

Pris: gratis når entreen til museet er betalt
Hvornår: Lørdag den 14. oktober til søndag den 22. oktober 2017. Kl. 11-17. 

M/S Museet for Søfart

Tøjhusmuseet

Efterårsferie 2017 - Tordenskioldsdage
Oplev København på Tordenskjolds tid, når Tøjhusmuseet genopliver den berømte søhelt og vækker den gamle krigshavn til live i efterårsferien.

Træd ind i et historisk univers med levende sømandsmarked, kom ombord på historiske fregatter og deltag i sjove børneworkshops. Torsdag og fredag den 19.-20. oktober kulminerer festivalen med teaterforestilling i Tøjhusgården og et spektakulært søslag med historiske skibe i Københavns Havn.

Program
15.-22. oktober kl. 11-17 – Efterårsferie med markedsplads, børneaktiviteter, guidede ture m.m.
19.-20. oktober kl. 18-20 – Spektakulært skuespil og søslag i Københavns Havn.

Åbent alle dage fra 15. til 22. oktober kl. 11-17. Også åbent mandag

Teaterforestilling og søslag foregår 19. og 20. oktober kl. 18-19.45 (anbefalet alder +6 år).

Tøjhusmuseet

Historie-online.dk, den 10. oktober 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 30: Fyldepen
Buffalo Bill - Historiens Aktører nr. 47
Mere end 13.000 historiske artikler gjort tilgængelige