Menu
Forrige artikel

Spændende start på efteråret i Italien

Kategori: Artikler
Visninger: 4772

 

Det var meningen, at vi nu skulle vandre videre på opdagelse i ”Det hemmelige Rom”, hvor der netop er åbnet en ny attraktion. Men en utrolig udgravning i Pompeji er ikke til at komme uden om. Her gør man igen og igen nye fund, da det slet ikke er hele byen, der er udgravet. Først var det ved at undersøge illegale udgravninger – som der faktisk er mange af - at man fandt en ganske velbevaret stridsvogn med fornem udsmykning. Denne gang var det et utrolig spændende værelse, man fandt frem til. ”Una fantastica scoperta” kalder arkæologerne det. Det viser sig at være et rum, hvor slaverne boede.

Trange forhold

Det lille værelse var både lager og opholdsværelse for slaver

Rummet har en enkelt vinduesåbning samt tre senge af træ. Den to måler 1.7 meter og den tredje 1.4 meter. Det viste sig, at man kunne justere på sengene, hvilket fik en italiensk arkæolog med humor til at give udtryk for, at det nok var et eksempel på, at man også dengang havde Ikea i Italien. Han uddybede derefter, at det kunne tyde på, at der havde levet en slavefamilie med et barn. Tæt ved fandt man en trækasse, hvis indhold måske kunne tyde på, at det var dækken og spænder til heste. Og så kommer vognen, man fandt, i spil igen. Den blev nemlig fundet ganske tæt på denne udgravning. Man har ligeledes fundet to lig, der tilsyneladende er en herre og en slave, der omkom under flugten fra villaen i år 79.

De 2 omkomne – en herre og en slave – dannede et hulrum under aske og lava. Arkæologer fylder disse med en form for gipsmasse, hvorved man får en dramatisk afstøbning

I værelset fandt man blandt andet natpotter under sengene. Yderligere var der otte amforaer, som man mener har indeholdt fødevarer.

Fundet giver os endnu engang et spændende indblik i dagliglivet i byen med den dramatiske skæbne.

La prossima settimana siamo di nuovo a Roma. I næste uge er vi igen i Rom.

[Historie-online.dk, den 10. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kulturpas og rosenhave i Rom
Kejser Neros genåbnede pragtpalads
Spændende genåbninger i Rom