Menu
Forrige artikel

European Bunker Day

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 998

 

I slutningen af maj og begyndelsen af juni hvert år markeres den fælles europæiske historie, som bunkerne fra 2. Verdenskrigs tyske forsvarslinje ”Atlantvolden” repræsenterer. Det gøres med afholdelse af ”European Bunker Day” ved en række bunkermuseer i Europa, og i år er der også et særligt tilbud for børn.

Dagen indledes kl. 11. med en klassisk omvisning på Bangsbo Fort Bunkermuseum i Frederikshavn. Denne tur gentages kl. 13 og kl. 15.

Kl. 13 er der en enestående mulighed for at opleve bunkeranlægget 10. batteri formidlet i børnehøjde, og her se bunkerne med en tysk soldats øjne. Det er en enestående mulighed for ikke kun at se tyskerne som en del af en besættelsesmagt, men også som mennesker, der skulle udføre en mission. Denne tur består af en spændende skattejagt, der går gennem bunkerne og de lange løbegrave for børn i alderen 9-13 år. Undervejs fortælles historien og fantasien sættes i gang. Turen tager udgangspunkt i en børnefolder – der formidler livet for en tysk soldat i Hirtshals under besættelsen. Til slut samles alle deltagere, når skatten (forhåbentlig) er fundet og sammen tales der om, hvordan det har været, at gå i fodsporene på en tysk soldat. Denne tur kræver tilmelding til kristella.droescher@gmail.com.

Kl. 14 står en guide klar ved Løkken Kirke, hvorfra han vil vise rundt og fortælle om besættelsen og bunkeranlæggene i Løkken, og endelig afrundes dagen med en omvisning i Skibsbylejeren i Hjørring, hvor en guide står klar på p-pladsen overfor Politihundeforeningens Klubhus på Ulvkærvej 113 kl. 19. Sidstnævnte tur kræver tilmelding til bunkergruppen@vhm.dk.

Hvis man ikke har mulighed for at deltage den 4. juni er der dog også mulighed for mandag den 6. juni at møde op på Bunkermuseum Hanstholm, hvor gæsterne tages med en tur rundt i de ellers aflåste og utilgængelige bunkere omkring museet. Samme dag er der mødested på rastepladsen ved Bunken Strand Camping kl. 17, hvorfra en guide vil tage interesserede med på en omvisning i Batteri Bunken Skov – også kaldet Det fattige batteri.

European Bunker Day 2022 - Program

 

Rundvisning på Bangsbo Fort

Allerede i april og maj 1940 placerede den tyske marine kyst- og luftværnsbatterier på de høje bakker syd for Frederikshavn. Deres opgave var at sikre den vigtige havn og indsejling til samme. I forbindelse med opbygningen af Atlantvolden fra 1942 blev batterierne på bakken, som samtidigt blev udvidet med radarstation og kommandoenheder, udbygget med 70 betonanlæg. I 1945 valgte det nye danske søværn at genanvende hele befæstningen til at sikre anvendelse af samme havn. Gå med guide på rundvisning under jorden i nogle af fortets mange bunkere. Få historien om det enorme befæstningsanlæg og hvordan det indgik i Atlantvolden.

Tid: lørdag den 4. juni kl. 11.00, 13.00 og 15.00

Mødested: Kystmuseet Bangsbo Fort, Understedvej 21, 9900 Frederikshavn

Pris: Voksne kr. 150, børn gratis.

Tilmelding: ikke nødvendigt

 

Bunker for børn

På European Bunker Day kan du opleve bunkeranlægget 10. batteri formidlet i børnehøjde, og se bunkerne med en tysk soldats øjne. Det er en enestående mulighed for ikke kun at se tyskerne som en del af en besættelsesmagt, men også som mennesker, der skulle udføre en mission.

Turen består af en spændende skattejagt, gennem bunkerne og de lange løbegrave. Vi fortæller historien og sætter fantasien i gang. Turen tager udgangspunkt i en børnefolder – der formidler livet for en tysk soldat i Hirtshals under besættelsen. Vi samles til sidst, når skatten (forhåbentlig) er fundet og taler om hvordan det har været, at gå i fodsporene på en tysk soldat.

Målgruppe: Børn i alderen 9 – 13 år kan deltage (med forældre).
Tid: lørdag den 4. juni kl. 13.00-15.00
Mødested Bunkermuseet, Fyret 3, 9850 Hirtshals
Pris 60 kr. pr. barn og forældre kan gratis følge med på turen.

Tilmelding til: kristella.droescher@gmail.com

 

Oplev bunkerne i Løkken

I Løkken fortælles om den tyske besættelse og de bygninger, der blev brugt som kaserner. Forudsætningen for Atlantvolden gennemgås, og selve byggeriet med dansk arbejdskraft omtales. Deltagerne kommer bl.a. til at høre om Rommels inspektion i 1943 og hans rapport til Hitler. De tyske flygtninge og hjemstavnsfordrevne og deres skæbne. Der inddrages autentiske beretninger om dem. De danske bunkere/beskyttelsesrum gennemgås og CB tjenesten i den forbindelse omtales. Det tilrettelæggers som en vandring fra Løkken Kirke ud til bunkerne og rundt i byen. En tur på ca. 3,5 km.

Tid: lørdag den 4. juni kl. 14.00

Mødested: Løkken Kirke, Præstevangen 2, 9480 Løkken.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Ikke nødvendig

 

Bunkere og pejlere i Skibsbylejren

Få dage efter besættelsen af Danmark d. 9. april 1940 begyndte den tyske marine at opstille lytte- og pejleapparater ved Skibsby. Det blev begyndelsen til Marine Peil Hauptstelle, Hjörring – den eneste hovedpejlestation i Danmark. Efterhånden fik man også en omfattende udviklings- og forsøgsvirksomhed i Skibsby. Lejren blev beskyttet af en pansergrav, minefelter, pigtråd, antiluftskyts, kanoner og maskingeværer. På turen fortæller vi om pejlerne og bunkerne. Turen er 3 km.

Tid: lørdag den 4. juni kl. 19.00-21.00

Mødested: P-pladsen over for Politihundeforeningens klubhus på Ulvkærvej 113, 9800 Hjørring.

Pris: 60 kr.

Tilmelding til: bunkergruppen@vhm.dk

 

De hemmelige bunkere

I anledning af den internationale bunkerdag vil der blive mulighed for at se nogle af de bunkere i Hanstholm, som ellers er låste og utilgængelige. 

Tid: mandag den 6. juni kl. 14.00-15.30

Mødested: Parkeringspladsen ved Bunkermuseum Hanstholm.

Pris: Gratis

 

Det fattige batteri

Batteri Bunken Skov er historien om et af de meget små og næsten usynlige befæstningsanlæg i den tyske Atlantvold i Nordjylland. Batteriet blev opført sent i krigen, og i en udførsel der var meget beskeden i forhold til de almindelige anlæg. Egentlig er historien omkring batteriet ret mager og nogen vil endda sige uinteressant. Der er dog en ting der kan ændre den holdning, nemlig et besøg på batteriet i dag. Med historien fortalt og oplevelsen af de små betonanlæg, bevarede løbegrave og fundamentboltene til batteriet kanoner som stadigvæk stikker op af betonen, bliver batteriet betydning lige så væsentlig som for de store anlægs vedkommende. Og så ligge det hele gemt i en enestående natur, hvor det i dag er svært at forholde sig til en krig for mange år siden. Sidst men ikke mindst blev der udført et 1. klasses dansk spionagearbejde da tyskerne byggede batteriet. Alt det vil Formidler ved Kystmuseet, Kenneth Kristensen, fortælle om på denne bunkertur.

Tid: mandag den 6. juni kl. 17.00-18.30

Mødested: Rasteplads ved Bunken Strand Camping, Ålbækvej 288, 9982 Ålbæk

Pris: Voksne kr. 160, børn kr. 60.

Tilmelding: www.kystmuseet.dk

[Historie-online.dk, den 30. maj 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 13: Flag og faner
TV-tips, uge 23, 2023
Julekrybber i Randers