Menu
Forrige artikel

Forvandlinger – fortællinger om affald

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2767

 

Fra middelalderens potteskår til nutidens brugte mundbind. Fra fortidens køkkenmødding til affaldssortering under køkkenvasken. Den 30. september kan du opleve særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” på Roskilde Museum, og dit eget affald kan også blive en del af udstillingen!

300 syltetøjsglas vil fra 30. september blive udstillet på Roskilde Museum. I glassene er hverken mormors hjemmesyltede rødbeder eller den nykogte æblekompot fra haven – nej, de mange syltetøjsglas indeholder alt det affald, som du troede var væk for længst: Plastikgafler, kaffekapsler, propper fra vinflasker – ja selv cigaretskod vil blive en del af udstillingen. 

De fyldte glas med nyt og gammelt affald vil få selskab af 100 udvalgte genstande fra Roskilde Museums samling, der fortæller historien om menneskers håndtering af affald - fra oldtiden og til i dag.

Vores affald sætter aftryk

Hvad er affald, hvad siger affald om os som mennesker – og hvordan forholder vi os til affald?

Den nye særudstilling er nedslag i affaldets kulturhistorie: Fra middelalderens køkkenmøddinger til nutidens genbrugspladser, fra potteskår til plastikaffald. Ved at kigge på vores affald kan vi nemlig blive klogere på os selv, lyder det fra museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen:

Vores affald sætter aftryk – og har gjort det gennem hele menneskets historie. Affald er en vigtig kilde til forståelse af fortiden, for eksempel kan arkæologer bliver klogere på middelalderens menu ved at studere resterne fra datidens køkkenmøddinger. Så spørgsmålet er, hvad alt det affald, vi producerer i dag, vil fortælle fremtidens generationer?

Slagger fra Solum-branden på podiet

Dorthe Godsk Larsen fik ideen til den kommende særudstilling, da affaldsbjerget hos Solum for et år siden brød i brand og gennem ti uger sendte generende lugte mod Roskilde-borgernes næsebor.

Branden fyldte, både i næse og svælg og i medierne, og det blev meget tydeligt for borgerne i Roskilde og omegn, at vores affald bliver ved med at komme tilbage til os. Som museum vil vi gerne være en del af den aktuelle debat om bæredygtighed, affaldshåndtering og klimaudfordringer - og vi håber at kunne bidrage med nye perspektiver.

Som en del af udstillingen kan museets besøgende komme helt tæt på det smeltede slagger fra Solum-branden, og sammen med de mange fyldte syltetøjsglas skal slaggeret få os til at stoppe op og kigge på vores affald med nye øjne.

Mennesket har altid været nødt til at forholde sig til affald. Under industrialiseringen hang smoggen tungt over himlen i byerne, men smoggen blev set som et udtryk for effektivisering og profit. I dag håber mange af os nok, at vores affald er væk i det øjeblik, vi lukker låget til skraldespanden under køkkenvasken,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Du kan blive en del af udstillingen

Særudstillingen vil med fortællinger om affald gennem historien ’tappe ind’ i den aktuelle klimadagsorden og give indspark til debatten om overforbrug, genbrug og forurening.

Som en del af udstillingen vil Roskilde Museum række ud til både borgere og lokale aktører. Museet forventer, at udstillingsperioden vil vare i to år, og undervejs vil der være mange muligheder for at finde sin indre hverdagsaktivist frem og blive en del af udstillingen.

”På nogle punkter er vi blevet dygtigere til at håndtere vores affald – men måske kan vi også lære noget af at kigge på, hvordan affald er blevet genanvendt gennem tiden. Faktum er jo, at vi lever i en tid, hvor vi fortsat producerer mere og mere affald. Vi håber, at udstillingen kan kaste nyt lys på affald. At den kan engagere mange – og måske ligefrem inspirere folk til at gå nye veje,” lyder det fra Dorthe Godsk Larsen.

Allerede nu har Roskilde Museum inviteret til to workshops, hvor man kan deltage i skabelsen af ”Det formuldede tæppe”, som bliver en del af særudstillingen.

Se flere informationer og følg med i kommende aktiviteter på roskildemuseum/forvandlinger.

Særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald” kan opleves på Roskilde Museum fra den 30. september og sætter fokus på, hvordan vi aktuelt og historisk har håndteret affald.
Udstillingen er et bidrag til en aktuel og alvorlig problematik omkring forbrug og klima og er dermed en stemme blandt mange, der tager del i diskussionerne omkring klodens tilstand, bæredygtighed og menneskets rolle heri.
Udstillingen forventes at vare i to år. Den vil løbende udvikle sig og være afsæt for workshops og andre aktiviteter.

[Historie-online.dk, den 25. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fiskekvasen W. Klitgaard fylder 125 år
Danmarks Jernbanemuseum åbner videncenter
Fyrkat åbner særlig påskeudstilling