Stemmer fra Amar

Før i tiden blev de psykisk syge ofte spærret inde – i stald, dårekister eller tugthuse. Ofte på livstid. Lyt med på tredje afsnit i en minipodcastserie om sygdom og død på Amager.
”Findes nogen rasende eller gal, da må hvem der vil, binde ham og føre ham til tinge og tilbyde hans frænder ham, og de er pligtige at forvare ham, såfremt de har middel dertil; hvis ikke, da bør øvrigheden sætte ham i forvaring”. Sådan står der i Danske Lov fra 1683. Var man helt fra koncepterne, var det familien, herremanden eller andre i det nære netværk, der havde pligt til at tage hånd om én. Og hvis de ikke magtede opgaven, kunne dommen lyde på forvaring i dårekiste eller fængsel. Dette er tredje af fire podcastafsnit om Amagers sundhedstilstand igennem tiderne.
Dårer, sindssyge eller bare gale
I dette afsnit går vi tæt på dem med ondt i sindet. For 400 år siden er sindslidelse og behandling et privat anliggende. Der verserer alle mulige religiøse og spekulative fortolkninger af årsager til sindslidelse. Er de mon besatte af djævelen? Senere overvejer man om de har læst for mange romaner eller været til for mange fester. I løbet af 1800-tallet erstattes dårekister og anstalter af store offentlige sindssygehospitaler, ledet af uddannede læger, der forsøger sig frem med nye behandlingsmetoder.
Gravsten på Sundby kirkegård. Foto: Rikke Colburn
Tugthuse og tvangsanstalter
Er man ovenikøbet socialt udsat, er det ekstra hårdt. Tiggere, drukkenbolte, løsagtige kvinder og fattige og forældreløse børn er nogle af dem, der ender inden for murene i f.eks. Tugt- og Børnehuset på Christianshavn tilbage i 1700-tallet. Og langt senere i 1908 får den samme gruppe mulighed for at komme på den nye arbejds- og tvangsanstalt, Sundholm. Hjælpen er her tag over hovedet, hårdt arbejde og disciplin. Fattigdom og psykisk sygdom går ofte hånd i hånd.
Rosa fra Tårnby
Som en af de utilpassede, der falder uden for normen, er Rosa Camilla Hansen på 17 år fra Tårnby. Rosas far og mor beder i 1930 Værgerådet i Tårnby om hjælp til deres datter. ”Hun vil ikke arbejde. Er gaaet fra mindst 6-7 Pladser. Og hun har overfor Politibetjent Vestermark indrømmet at have tjent mange Penge ved Utugt”, står der i protokollen fra Tårnbys kommunale Værgeråd. Rosa kommer i første omgang på opdragelseshjem hos Danske Kvinders Velfærd og senere på Sankt Hans i Roskilde.
Lokalhistorie på lyd
Serien er lavet af historiker Kirsten Floris og historiker og journalist Majken Astrup, som begge er bosatte på Amager. De har været på lokalarkiver og biblioteker. Har stået på hoved i kilderne og snakket med arkivarerne både på Tårnby arkiv og Københavns stadsarkiv. De har interviewet forskere fra Medicinsk Museion og Syddansk Universitet.
Serien er tilgængelig via podcastkanalen Stemmer Fra Amar, som kan høres i SoundCloud, Itunes, Podtail og Tunein. Stemmer Fra Amar er en podcastserie, der formidler Amagers historie. Miniserien er støttet af Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst lokaludvalg, Christianshavn Lokaludvalg og Tårnby Kommune.
Stemmer Fra Amar - Podcast - Apple Podcasts
[Historie-online.dk, 6. maj 2025]