Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 08, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 478

 

I denne uge skal vi se en dokumentar om Carl Th. Dreyers sidste film, Gertrud, og fra et andet sted i filmens verden en dokumentar om Robert de Niro. Desuden dokumentarer om Putins kamp mod vesten og om truslen mod Ukraine. Verdens rigeste tech-miiliardærer er også med, og en dansk modstandskvinde, en dansk kvindelige kunstner samt udsendelse om grænselandet i mellemkrigstiden. Og så kan ugens filmperle, Du som er i himlen fra 2021, absolut anbefales. God fornøjelse!

 

Putins kamp mod Vesten II (1:2) Invasion

DR2, 21. februar, kl. 22:40

Britisk dokumentarserie fra 2023. (Putin and the West) Da Rusland invaderer Ukraine i 2022, må Vestens ledere beslutte, hvor langt de vil gå for at støtte den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj. Her fortæller nøglepersoner som Boris Johnson, USA's forsvarsminister Lloyd Austin, CIA-direktør Bill Burns og FN's generalsekretær Antonio Guterres, hvordan de kom under et stigende pres for at yde mere militær støtte til Ukraine uden at udløse 3. Verdenskrig. Anden del følger dagen efter.

 

Robert De Niro - Skjult foran kameraet

DR2 , 22. februar, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2023. (Robert De Niro - l'arme du silence) 'Gaden uden nåde', 'Taxi Driver' og 'The Deer Hunter'. Han er en af de største skuespillere i vor tid. Uanset om Robert De Niro spiller gangster eller krigsveteran, formår han at nuancere sine karakterer. De kan være voldelige og sårbare på samme tid. Uddannet på Actors Studio og Oscar-belønnet for 'Raging Bull' og 'The Godfather Part II'. Hvem er skuespilleren, der lever sig helt ind i sine roller, men værner om sit privatliv?

 

Truslen mod Ukraine (1:2) Optakten

DR2, 23. februar, kl.  22:15

Tysk dokumentarserie fra 2021. (War in Europe: Drama in Ukraine) Europas største land drømte om en fremtid i EU. Men Rusland annekterede Krim i 2014, og Ukraine er fanget i midten af et geopolitisk spil mellem Øst og Vest. Skuespilleren og komikeren Volodymyr Zelenskyj lovede i sin valgkampagne at skabe fred og vandt en jordskredssejr i 2019. Se eksklusive interview med Zelenskyj, internationale eksperter og politikere. Hvorfor er forholdet mellem EU, USA og Rusland så kompliceret? Anden del følger umiddelbart efter.

 

Verdens rigeste milliardærer: Mod det uendelige univers

DR1, 24. februar, kl. 14:15

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Rise of the Billionaires) New York, 2016. Donald Trump er lige blevet valgt som præsident. Han mødes bl.a. med Elon Musk, Larry Page og Jeff Bezos. Det er en ny era. Musk og Bezos er sikre på, at deres rumkapløb kan redde menneskeheden. Mark Zuckerberg drømmer om at forbinde hele verden, men bliver anklaget for at fremme folkemord og indblanding i USA's valgkamp - sammen med Google. Hvornår og hvordan skal vi sætte grænser overfor tech-industrien?

 

Carl Th. Dreyers sidste film

DR2, 24. februar, kl. 18:05

Dansk dokumentar fra 2022. Den blev beundret af få og forkastet af mange. Carl Th. Dreyers sidste film "Gertrud" affødte allerede ved premieren i 1964 stærke reaktioner verden over og blev kontroversielt modtaget. Produceret i Danmark og med en række populære skuespillere, formåede "Gertrud" alligevel at placere sig milevidt fra de folkekomedier og ugebladsfilmatiseringer, som ellers dominerede dansk film dengang. Dette er den fascinerende, og til tider tragiske historie, om tilblivelsen af et af filmhistoriens mest enestående værker.

 

Modstandskvinden - en dans for livet

DR2, 25. februar, kl. 17:40

Dansk dokumentar 2020. 4. maj 1945 sidder en ung kvinde i en biografsal i Randers, da beskeden kommer. Fem års besættelse er slut, og det samme er hendes deltagelse i kampen for frihed. Ebba har fungeret som kurér for A/S-gruppen under ledelse af broderen Aksel. I denne dokumentar fra 2020 ser Ebba tilbage på, hvordan det var blot at være en ung pige, der tidligt i sit liv bliver inddraget i modstandskampen, og på nogle af de oplevelser, der har gjort størst indtryk på hende.

 

Store danske kunstnere: Elisabeth Jerichau Baumann

DR2, 26. februar, kl. 18:15

Danskerne brød sig ikke om hendes tyske farver, og alligevel fik hun en enestående international kunstkarriere. Hendes supervåben var portrætmalerier af kongelige og kendte, blandt andet vennen H.C. Andersen. Hendes farverige personlighed bragte hende verden rundt og gav hende adgang til at male i østens lukkede haremmer.

 

Filmperler: Du som er i himlen

DR2, 26. februar, kl. 20:00

Dansk spillefilm fra 2021. Et døgn forandrer den 14-årige Lises liv for altid. Hun er den ældste i en søskendeflok og skal som den første i familien i skole, fuld af håb og tro på livet. Men da hendes mor går i fødsel, viser det sig hurtigt, at noget er galt. Som natten trænger sig på og fødslen intensiveres, må Lise forberede sig på, at den dag, der startede i barndom, kan slutte med, at hun bliver kvinden i huset. Medvirkende: Flora Ofelia Hoffmann Lindahl, Lisbet Dahl, Kirsten Olesen, Thure Lindhardt, Ida Cæcilie Rasmussen, Palma Lindeburg Leth m.fl. Manuskript og instruktion: Tea Lindeburg. Produktion: Motor ApS.

 

Kampen om grænsen (3:4) - En ny trussel

DR2, 27. februar, kl. 23:25

De nye nationale mindretal nord og syd for grænsen har svært ved at affinde sig med deres skæbne i mellemkrigstiden. Og da nazismen spirer frem i Tyskland, fænger drømmen om en ændring af den "uretfærdige" grænse straks hos det tyske mindretal i Danmark. Da krigen kommer, drager tusinder af mænd fra grænselandet atter i felten for Tyskland, nogle frivilligt - og nogle tvunget.

[Historie-online.dk, den 20. februar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2024
TV-tips, uge 46, 2023
TV-tips, uge 44, 2023