Menu
Forrige artikel

Ny udstilling om Tollundmanden

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1924

 

I 1950 fandt man Tollundmanden i en tørvemose vest for Silkeborg. Det er mere end 70 år siden nu, og i den anledning har Museum Silkeborg lavet en ny udstilling om Tollundmanden.

Vi fortæller bl.a. om, hvordan han blev fundet, og hvordan han blev udgravet og konserveret på National­museet i København. Som noget helt nyt, kan man i udstillingen høre en lydoptagelse, hvor John Kauslund, der dengang var 10 år, fortælle om hvordan det gik til, da hans forældre og farbror fandt et lig i mosen.

Tollundmanden blev hængt for 2400 år siden. Men hvorfor? Ja, det er der flere teorier om. På museet tror vi mest på, at han er blevet ofret og lagt i mosen som en gave til guderne. Det fortæller vi også lidt om i udstillingen.

Selvom Tollundmanden er 2400 år gammel, ligner han en, der bare tager en lur, og som vil kunne vågne lige om et øjeblik. Men hvorfor er han ikke bare rådnet og forsvundet, som man normalt gør? Det kan man også blive klogere på, ligesom man kan lære lidt om de videnskabelige undersøgelser, vi udsætter ham for for at få mere viden om ham og han tid.

Udstillingen har et særligt spor for børn, så vores mindre gæster også kan møde Tollundmanden i øjenhøjde.

Vi udstiller som noget helt nyt dele af Tollundmanden, der ikke ellers er udstillet. Der iblandt hans højre storetå, der længe var forsvundet, men pludselig dukkede op i et dødsbo i København i 2016.

Endelig har vi fået de bedste rekonstruktører i verden til at lave en rekonstruktion af Tollundmanden, som vi mener han så ud da han levede.

Der er altså – både i overført betydning og bogstaveligt – kommet masser af kød på Tollundmanden i Museum Silkeborgs nye udstilling om ham.

[Historie-online.dk, den 15. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Odense Bys Museer på Ellis Island
Hele Danmarks juleø
Jagten på den sidste damp