Menu
Forrige artikel

Vikingeskibsmuseets Venner - foredrag

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2289

 

Torsdag d. 28. februar kl. 19.30

Søren Sindbæk, professor MSO, arkæolog, Aarhus Universitet, Moesgård

Nordens emporium - vikingernes Ribe

I 2016-17 gennemførtes for første gang i 25 år en stor udgravning på markedspladsen (emporium= handelsplads) i hjertet af vikingernes handelsby: Ribe. Nye arkæologiske metoder har givet helt ny indsigt i historien om Danmarks ældste by. Fundene har været overvældende: Fra ravfigurer og kristne amuletter i håndværkernes værksteder, handelsvarer fra Norge, Frankerriget, Middelhavslandende og Mellemøsten, til fundet af Danmarks ældste strengeinstrument. Hør om resultaterne, og om hvordan handelsbyen Ribe i 700-tallet var med til at skabe grobund for vikingetidens søfart.

Torsdag den 21. marts kl. 19.30 

Jeanette Varberg, museumsinspektør, Nationalmuseet

Viking – ran, ild og sværd

Hvordan udviklede Norden sig fra slutningen af jernalderen og frem til begyndelsen af middelalderen? Var vikingerne bare en bande pirater, som via land- og vandveje fik held til at erobre store dele af Europa, eller var de en del af et veltilrettelagt modangreb på de kristne riger, som forsøgte at omvende de hedenske skandinaver? Vikingerne satte uden tvivl et afgørende mærke på verdenshistorien, og forelæsningen dykker ned i nogle af de mest fremtrædende slag og konger fra tiden – og også de mindre kendte.

 Torsdag den 25. april kl. 19.30

Generalforsamling

Der indkaldes hermed til den ordinære generalforsamling i Vikingeskibsmuseets Venner. Forslag fra medlemmerne til afstemning skal ifølge vedtægterne fremsendes skriftligt eller ved e-mail til formanden senest 1. marts.  Dagsorden for generalforsamlingen vil i overensstemmelse med vedtægterne blive udsendt til medlemmerne senest 14 dage før generalforsamlingen.

Vikingeskibsmuseet - i dag og i fremtiden

Efter generalforsamlingen vil direktør for Vikingeskibsmuseet Tinna Damgård-Sørensen orientere om museets aktuelle aktiviteter og om museumsdriften i øvrigt.  Direktøren vil også orientere om status efter affredningen af museumsbygningen og om planer for Vikingeskibsmuseets fremtid.

Sted: Museumshallen. Det er gratis for medlemmer med ledsager. Kr.: 50,- for ikke medlemmer.  Dørene åbnes kl. 19.00.

Mailadresse: venneforening@vikingeskibsmuseet.dk.  

Formand Ole Christiansen, ole46christiansen@hotmail.com 46360963

Foredragskoordinator Aase Hansen,  aasealbuen@gmail.com   39653335

Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12 DK-4000 Roskilde  www.vikingeskibsmuseet.dk 46300200

[Historie-online.dk, den 15. januar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Aarhus - ind i mellem
Historien står for døren
Fra Muld til Magt