Menu
Forrige artikel

Spektakulære brønde

Kategori: Temaer
Visninger: 4872

 

Af Kasper Højmann Hansen

Igennem menneskets historie har jagten på drikkevand været sat ind - Brønde har dermed været en vigtig kilde og innovation for at kunne få rent drikkevand, og samtidig at kunne lagre det til brug i dagligdagen. Det har dannet spektakulære arkitektoniske former, og som den dag i dag stadig står. Man har derfor mulighed for at snuse rundt og blive klogere og samtidig betaget af historien, og opsætningen af disse brønde.

De her ni forskellige type ”brønde” har to ting tilfælles, dybden og fascinationen. Nogle er decideret lavet med simpel håndkraft, mens andre skulle dannes ved hjælp af maskiner. Enkelte har naturen endda selv sørget for.

Brøndene byder på masser af historie og ligger for det meste omkring et område fra en anden tid. Den arkitektoniske facade er enormt fascinerende ift. den kultur og tid de er blevet bygget i.

En matematisk præcision som har været afgørende for at brøndene stadig står der den dag i dag også. Især de ”menneskeskabte” brønde, som har været livsvigtige for civilisationen på daværende tidspunkt for at kunne leve.

Afhængig af den geografiske placering og kulturen, er brøndene i forskellige afstøbninger.

Hvor stor en betydning har disse brønde haft for folk, og er det noget vi kan blive klogere af og vil kunne bruge i lande, som stadig har udfordringer med både at kunne skaffe- og lagre vand?

Chand Baori er den længste og ældste trappe-brønd i verden. Brønden, der ligger i landsbyen Abhaneri i regionen Rajasthan i Indien, stammer fra 8. og 9. århundrede, og er med sine 20m dybde og 3.500 trappetrin, en af verdens flotteste trappe-brønde.

Se de spektakulære brønde her

Historie-online.dk, den 27. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Rasmus Malling-Hansen - Historiens Aktører nr. 43
Græskarlygten
Konfirmationstøj - voksentøj!