Menu
Forrige artikel

VM i Middelalderkamp

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4128

 

500 kæmpere fra 25 lande. 20.000 tilskuere. Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Scenen er i dén grad sat til VM i Middelalder Kamp, som for første gang nogensinde afholdes i Danmark. Det sker den 25. til 28. maj, og de mange vilde kampe kombineres med et stort marked, der byder på både underholdning og middelaldergourmet.

Det er en sand verdensbegivenhed, der indtager det danske land til maj. Efter at have afholdt VM i middelalderkamp i henholdsvis Spanien, Polen og Portugal har The International Medieval Combat Federation (IMCF) nu udset sig Danmark som vært for mesterskaberne. Det drejer sig nærmere betegnet om Spøttrup, der med landets bedst bevarede middelalderborg udgør en ideel ramme omkring de vilde kampråb og lyden af metal mod metal. Verdensmesterskaberne afvikles henover Kristi Himmelfartsferien, som i år ligger fra den 25. til 28. maj.

30 danskere blandt de 500 kæmpere
Ikke færre end 500 kæmpere fra 25 forskellige lande vil dyste mod hinanden i en række forskellige discipliner, der tæller alt fra mand-mod-mand til store slag, hvor hold af 16 personer kæmper mod hinanden med sværd, økser, køller og krigshammere. Læs mere om middelalderkampens historie og regler i faktaboksen herunder. Blandt de 500 kæmpere finder man 30 danskere, og det forventes, at mesterskaberne vil tiltrække op mod 20.000 tilskuere.

En stor anerkendelse af Spøttrups ihærdige arbejde
Sam Wullum er museumsinspektør på Spøttrup Borg, og han er særdeles stolt over, at IMCF har valgt netop denne location til mesterskaberne: ”Den fundamentale vision, vi har for Spøttrup Borg, er, at vi ønsker at formidle middelalderen på en måde, der både er stærkt vital og vedkommende for nutidens publikum,” forklarer han og fortsætter: ”Jeg ser det dermed IMCFs valg af Spøttrup som en stor anerkendelse af vores ihærdige arbejde, og jeg glæder mig simpelthen så meget til at se historien blive vakt til sprællevende live til maj. Det er et stort og vigtigt kapitel i Spøttrups historie, der hermed bliver skrevet.”

Stort marked med middelaldergourmet og underholdning
I forbindelse med mesterskaberne bliver parken omkring Spøttrup Borg omdannet til et middelaldermarked, hvor man kan købe alt fra ringbrynjer til mjød, og på borgen kan man opleve underholdning og mæske sig i autentisk middelaldergourmet som en ægte kriger. Det er en oplevelse, som mange allerede vil kende fra Bispens Marked, som Spøttrup afholder hvert år – og i år afholdes markedet fra 24. til 29. juli.

Fakta om IMCF 2017

Åbningstider:

·         Torsdag: Kl. 10-20

·         Fredag: Kl. 10-20

·         Lørdag: Kl. 10-20

·         Søndag: Kl. 10-18

Entré alle dage fra kl. 9

Priser:

·         Børn u/7 år: Gratis

·         Børn 7-17 år: 75,- kr. (Partout-kort til alle 4 dage: 100,- kr.)

·         Voksne: 125,- kr. (Partout-kort til alle 4 dage: 150,- kr.)

·         Parkering: 20,- kr.

·         Billetsalg: www.tinyurl.com/imcf2017billetter

Facts om middelalderkamp

·         Middelalderkamp er en ny kampsport med fuld kontakt, der er kommet til Danmark inden for de sidste par år, og den har sit udspring i en historisk interesse for middelalderen.

·         Oprindeligt blev der afholdt turneringer, som skulle vise kæmpernes færdigheder, og i middelalderens Frankrig kendtes den middelalderlige disciplin som “buhurt”, hvor kæmperne kunne træne deres færdigheder, inden de skulle i krig.

·         Alle discipliner i sporten er baseret på middelalderens kamp og krigsførelse.

·         Deltagerne er pansret med historisk korrekte rustninger, og de bruger middelalderens våben i de forskellige kategorier.

·         Reglerne er ganske simple for holdkampene, idet en kæmper dømmes ude, når kæmperen rører ved jorden med tre punkter – der tages udgangspunkt i, at kæmperen er ude af balance og ville være blevet dræbt, hvis man havde bruge skarpe våben som i middelalderen.

·         I duellerne kæmpes der om point med forskellige våbentyper, og her gælder det om at træffe modstanderen krop eller hoved. Slag mod skjold og våben tælles ikke som point.

For yderligere information henvendelse til:

Museumsinspektør Sam Wullum

T: 4018 0624

E: sawu@muserum.org

Foto: Morten Rygaard

 

Historie-online.dk, den 16. maj 2017

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ingen julesul under 1. verdenskrig
Maj måneds helgen: Steno
Doktordisputats – offentligt forsvar