Menu
Forrige artikel

Kort

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 14550

Julekortenes historie

Skikken med at sende hilsner til jul eller nytår er af ældre dato. Men julekortene har ikke mere end ca. 100 år på bagen i Danmark

En forudsætning for, at man kan sende julekort er, at postvæsnet accepterer og ekspederer postkort. Det var ikke muligt Danmark før 1871, indtil da kunne man kun sende egentlige breve. Men de dengang nye postkort var en væsentlig forudsætning for at sende julekort bragt i stand. Ca. 10 år efter, i 1882, kunne folk så købe de første dansk-producerede fortrykte kort med julehilsner. Den danske og nordiske korttradition udmærker sig i øvrigt ved et vist humoristisk indhold, fx nisser, der leger i sne, kommer galt afsted etc., hvorimod religiøse motiver er lidt mere sjældne.

Verdens første julekort
I England har julekortene en lidt længere historie, i det Englands - og så vidt vides - verdens ældste fortrykte julekort opbevares på Victoria and Albert Museum i London.
At det netop findes dér, er mere end passende, for museet havde en vigtig rolle i dets tilblivelse. Kortet er tegnet af John Callcott Horsley (1817-- 1903) og håndkoloreret på bestilling af Henry Cole, Victoria & Albert Museums første direktør. Det første oplag var på 1.000 eksemplarer.
De kort, som Cole ikke brugte, blev efterfølgende solgt i en lokal butik for 1 shilling stykket. Motivet på disse første kommercielle julekort viser en engelsk familie ved julefesten og bærer påskriften "A Merry Christmas and a Happy New Year to you". 
Også i England hang julekortenes fremkomst sammen med ændringer i regler for postbefordring. Kortene kom kun 3 år efter, at frimærket blev opfundet. Takket vær "The Postal Act" fra 1840 var det nu blevet muligt at sende en hilsen overalt i Storbritannien for 1 penny. Tidligere var taksterne baserede på mere komplicerede udregninger.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Lys
Æbleskiver
Blomster