Menu
Forrige artikel

Oktober. Très Riches Heures du Duc de Berry

Kategori: Artikler
Visninger: 1725

 

Louvre omkring år 1500. Det er et udsnit af det store ”Pieta de Saint-Germain-des-Près”, der findes på Louvre.

Denne gang udspiller sceneriet sig ved Louvre, der oprindeligt blev opført som fæstning for at beskytte byen Paris. I midten ses det store tårn, hvor kongen havde sine formuer anbragt i sikkerhed. Ved flodbredden er folk i gang med at fange fisk.

Året går sin gang – næsten som i dag. I forgrunden ses sædemanden, der spreder kornet ud. På samme måde som man gjorde det over det meste af Europa.

Fra en middelalder-kalender o. år 1400

Kragerne er der med det samme for at spise. Det bliver gjort vanskeligere, når den hestetrukne harve kommer henover og vender jordlaget. For at det kan komme længere ned, har han anbragt en tung sten oven på harven.

På marken bagved er der sat et fugleskræmsel op i form af en bueskytte. Der er yderligere spændt et net ud, hvorpå der er anbragt fuglefjer. Det er givet et scenarie, som fuglene kender og er utrygge ved. På billedet ser det jo ud til at virke efter hensigten.

Som sædvanligt findes kalender med stjernetegn øverst i billedet. Vi befinder os stadig i Vægtens stjernetegn, men er på vej mod Skorpionens, der begynder den 24. oktober og dækker perioden frem til og med den 22. november – denne voldsomt dramatiske dag/nat.

 

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 28. september 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 72 - Aviskiosk
Ditte går kun i 50'er-kjoler
Museumsnumre 57 - Tinsoldater