Menu
Forrige artikel

NOVEMBER

Kategori: Temaer
Visninger: 1171

 

 

De tre guder der blev fejret i november: Juno – Jupiter og Minerva. Museo Nazionale, Roma.

Man kan let få grå hår i hovedet over den romerske kalender. November kommer fra det latinske novem, der betyder ni. Det selvom vi har den 11. måned i året. Men endnu engang skal vi tilbage til den oprindelige kalender, der blot havde 10 måneder. Og her ligger november mellem oktober – efter octo = otte – og december – efter decem = ti - . Derfor.

Den vigtige dato i november var den 13. Her fejrede man den romerske treenighed: Juno – Jupiter og Minerva. (Det er figuren til venstre med uglen ved højre fod). Ved dagens store middag anbragte man de tre guder som statuer på en sofa, der blev sat ind til bordet. Her fik de også serveret alle de retter, der blev præsenteret for husets herre. I håbet om, at de ville blive tilfredse og dermed begunstige huset og dets beboere.

Oktober var måneden, hvor man flere steder afsluttede høsten. Her i november kom jagten i højsædet, da der skulle skaffes kød til den kommende vinter. Nu gik patricierne nok mere på jagt for fornøjelsens skyld. Og i deres hjem fandtes der tit mosaikker, der gengav forskellige jagtscener.

På mosaikken finder vi billedet af gudinden Diana, der er ved at nedlægge en hjort. (Musée National du Bardo, Tunis, ca. 200 e.Kr.)

En vigtig aktivitet i måneden novembre var derfor at ære Diana med alle former for gaver.

Det skulle betyde lykke og fremgang.

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige kalenderartikler her

[Historie-online.dk, den 8. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
JUNI
Novus annus natus est
OKTOBER