Menu
Forrige artikel

September. Très Riches Heures du Duc de Berry

Kategori: Temaer
Visninger: 2137

 

I Très Riches Heures du Duc de Berry’s tidebog er vi nu kommet til september. Verden har forandret sig, for selv om titlen er den samme, så afgik hertugen ved døden i 1416. De tre miniature-kunstnere, der havde stået for de fine billeder, døde ligeledes samme år. Ingen af dem var fyldt 30, så man antager, at de er blevet ofre for endnu et pestudbrud.

I 1485 bad den nye besidder, der var Duc de Savoie, miniaturemaleren, Jean Colombe, om at færdiggøre september og siden de sidste tre måneder. For septembers vedkommende var den øverste halvdelen af billedet færdigt.

 

Som i dag går vinhøsten i gang i denne måned, hvilket også er hovedmotivet i miniaturen. Stedet er Châteaux de Saumur – oprindeligt en borg, men nu i den form, vi kender i dag. Vindruerne blev plukket med hånden eller skæres ned. Nederst til venstre ses arbejderne samle druer. At kvinden er gravid, kan ikke give nogen frihed. Ej heller at hun tilsyneladende er langt henne i graviditeten. Vindruerne lægges op i de kurve, der står på den æseltrukne kærre. En af arbejderne vender fuldstændig uanfægtet måsen mod tilskueren. Der gemmer sig i flere af billederne rent faktisk elementer af humor.

Vinhøsten i fuld gang. Billedet er fra et samtidigt materiale

I kalenderskiven øverst ses stjernetegnet ”Jomfruen”, der går frem til 22. september, hvorefter det er ”Vægten”, der tager over frem til den 22. oktober.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 31. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
En kondomautomat!
Februar. Très Riches Heures du Duc de Berry
Den store fædrelandskrig III