Menu
Forrige artikel

Stevnsfortet fredet

Kategori: Arkiv
Visninger: 5437

Danmarks atomsikrede fæstning på Stevns fredes. Kulturstyrelsen har besluttet, at det engang så tophemmelige fort fra Den Kolde Krig skal fredes.

’Stevnsfort er et særdeles velbevaret militærhistorisk kulturmiljø, der fortæller om de to perioder i Danmarks historie, hvor Den kolde krig og frygten for Sovjetunionen var uhyggelig nærværende’, siger Kulturstyrelsens direktør Anne Mette Rahbæk, og tilføjer:

’Vi freder for at bevare og også for, at alle kan komme tæt på historien, der hvor det skete. Takket være en fremragende formidling af Østsjællands Museum er oplevelsen ved at besøge Stevnsfort som en tidsmaskine, hvor man bedre forstår, hvad Den kolde krig betød for den enkelte soldat på stedet og for danskerne’.

Stevnsfort, der ligger 18 meter nede i klintens kalklag, beskyttet mod angreb med såvel atom som konventionelle våben, blev bygget i 1952-53. Fortet skulle vogte over Øresund og være NATO’s militære knytnæve mod Warszawapagten og kommunismen.

Efter Berlinmurens fald i 1989 mistede Stevnsfort sin strategiske betydning, men fortet var dog kampklar endnu et årti, men med nedsat bemanding. I 2000 lukkede Stevnsfort som militært anlæg og genopstod i 2008 som Koldkrigsmuseum Stevnsfort, der hvert år besøges af ca. 40.000 gæster.

’Fredningen giver nogle nye muligheder for at videreudvikle stedet som en stor attraktion og dermed muligheden for at fortælle den vigtige historie om den kolde krig. Dermed sikrer vi, at Koldkrigsmuseet fortsat kan stå som et vidnesbyrd om den konstante krigstrussel og fortets position i den forreste frontlinje mod øst under den kolde krig’, fortæller borgmester Poul Arne Nielsen.

Museumsdirektør Tove Damholt, Østsjællands Museum udtaler: 
’Fredningen af Stevnsfort er en stor og vigtig begivenhed for de mange, som har arbejdet for at få bevaret og formidlet fortet. Det arbejde, som en gruppe af frivillige satte i gang allerede inden fortets lukning, og som museet sammen med de frivillige og ikke mindst Stevns Kommune siden har løftet, og som rigtig mange har bakket op omkring. Stevnsfort er Østsjællands Museums største museumsgenstand og det er naturligvis vigtigt for os at fortsat at tage godt hånd om stedet. Det fortjener det, og det fortjener vore efterkommere.’

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Digitalisering af politiefterretninger
Enestående glasring fra 1000-tallet fundet
Danmarks meste berømte ko fylder år