Menu
Forrige artikel

Sølvskatten

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2495

 

Af Ulla Weishaupt

Hvis man er begyndt at tænke på adventkalender til børn, så er her et rigtigt godt bud for de 10-13 årige til lige godt en “hund” (prisen hos Saxo uden medlemskab er 129,95). Den nye bog af Jesper R. Pein Pedersen “Sølvskatten”. Personligt advokerer jeg for at give bøger til både børn og voksne, og især historiske bøger er vigtige som en del af vores kulturelle opdragelse.

“Sølvskatten” handler om høvdingen Rolf, der for første gang tager sin søn Brage med på togt til et kloster sydpå. Rolf har før plyndret klosteret, men nu skulle der være gemt en stor sølvskat, som skulle være piece of cake at hente. Men det går slet ikke som forventet. Da de kommer frem til klosteret, bliver de beskudt og må flygte, og som om det ikke er nok, bliver de også forfulgt af et andet skib. Rolf fornemmer noget ondt er under opsejling, og hans værste anelser bliver bekræftet, da de kommer hjem til deres landsby. Den er blevet plyndret, brændt ned og folkene er enten slået ihjel eller taget som trælle. Men Rolf og hans lille gruppe af mænd giver ikke op. Jeg vil ikke afsløre mere af handlingen, den må i selv læse.

Sølvskatten er anden bog i serien om Danmarks rå, spændende og barske historie fortalt af Jesper R. Pein Pedersen. Første bog ”Blodigt opgør” anbefalede jeg her på siden i august 2020, (se anmeldelsen her) og her i huset lever “Sølvskatten” helt fint op til forventningerne. Bogen er med sit lix tal på 25 (beregnet ud fra side 28) i den lette ende, hvad sværhedsgrad angår, og mit barnebarn på 10 læser den uden problemer. Målgruppen er de 10 - 14 årige, men som højtlæsning fungerer den også fint til mindre børn. Jeg har læst den med et af mine andre børnebørn på 8 år, der syntes, det var hyggeligt. Vi fik en fin lille snak om livet i vikingetiden, bl.a. ud fra bogens illustrationer, især den som viser en ringborg set lidt oppefra.

Jeg synes, det er en velskrevet børnebog, men personligt kunne jeg godt have ønsket, at Jesper R. Pein Pedersen havde brugt et par sider mere og skrevet lidt om det daglige liv. Det havde snildt kunne lade sig gøre som en optakt til togtet. Den tredje bog i serien forventes at udkomme foråret 2022, og jeg kan ikke forestille mig andet, end den også bliver et hit blandt flokken af børnebørn.

[Historie-online.dk, den 2. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Øgledronningens forbandelse
Historien om Luffe
Blodigt opgør