Menu
Forrige artikel

Rød terror under Den Kolde Krig

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 767

 

Gennem mange år har vi hørt og set terrororganisationer som De Røde Brigader, PFLP, Rote Armee Fraktion og terrorister som Carlos alias Sjakalen. Blekingegadebanden som vakte kvalmende afsky, da gruppens gerninger blev rullet op i retssagen. Hvorfor skulle en ung dansk politibetjent miste livet da gruppen stak af?

Af Michael Koch

Levede man under Den Kolde Krig, er der navne, tv- og avisbilleder, der dukker op. I dag husker man præcis, hvilken skæbne de fik, men omstændighederne kan være lidt uklare. Eksempelvis Hanns-Martin Schleyer og Aldo Moro, som begge blev kidnappet og myrdet. Bogen fortæller historien om tiden med terror, om terroristernes bag- og bevæggrunde for deres handlinger samt om de konsekvenser, deres aktioner havde.

De rystende mord, flykapringer hvor vi så fly blive sprængt i luften, bankrøverier, kidnapninger og bombesprængninger spredte i flere årtier fra sidst i 1960’erne massiv frygt i Europa. Oftest havde terrororganisationerne en kommunistisk baggrund, og de ville ifølge eget udsagn “på revolutionær vis befri verden for magthavernes udnyttelse og skabe en marxistisk-leninistisk verdensorden”.

Abu Nidal - en af de berygtede palæstinensiske terrorister

Terrororganisationer som De Røde Brigader, PFLP, Rote Armee Fraktion og Action Directe skabte utallige terrorsituationer. Hvem husker ikke terroristen Carlos alias Sjakalen, som nu afsoner tre livstidsdomme i et fransk fængsel. Han har mange liv på samvittigheden. Desuden har den danske gruppe Blekingegadebanden sit eget kapitel i bogen, for selv om banden så vidt vides aldrig begik decideret terror på dansk jord, blev den berygtet for sine voldsomme røverier og ikke mindst drabet på politibetjenten Jesper Egtved Hansen. Det var med sand afsky, man kunne læse bogen om banden, hvor mange af dem fik overraskende korte domme. Politibetjentens familie har i interview sagt, at de aldrig er kommet sig over at miste deres dreng.

Et amerikansk universitet har gennemgået den såkaldte START-database og har optalt 75.000 mennesker dræbt af terror ved 40.998 terroraktioner. De høje tal stammer endda kun fra årene mellem 1970 til 1989.

Målgruppen for bogen er nok alle med interesse for historie og Den Kolde Krig, men bogen er også til eksempelvis gymnasieelever, som kan få en indføring i den tids terror. Bogen giver et godt indblik, og der skal investeres meget mere tid til at læse andre bøger om terrororganisationerne og deres bevæggrunde for at få stor vide om den tids terror.

Der er en “år-for-år” liste i bogen, som giver et godt billede af, hvad terror dengang betød, og hvad nyheder og aviser dengang kunne berette.

Christian Ingemann Nielsen (f. 1971) er opvokset i Odense og bor i Fredericia. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og er mangeårig journalist, redaktør og kommunikationschef. Han har også studeret historie, ligesom han en kort overgang var særlig rådgiver i Forsvarsministeriet.

[Historie-online.dk, den 13. august 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sorttjærede ligkister
Hverken ubesindig eller frygtsom
I krig under sydkorset