Menu
Forrige artikel

Den danske filosofis historie

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 1526

 

Af Ulla Weishaupt

Carl Henrik Koch (1938) er dr.phil. og forhenværende docent ved Københavns Universitet, filosof og videnskabshistoriker, tidligere vicepræsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og medlem af Statens Humanistiske Forskningsråd. Hans hovedværk er Den danske filosofis historie i fem bind (sammen med Sten Ebbesen) udgivet i perioden 2002 til 2004. Det er dette værk på ca. 2000 sider der nu er redigeret og samlet i denne etbinds udgave. Selv om der er tale om en væsentlig reduktion, er det stadig en yderst velskrevet og dybdegående bog, hvor man fornemmer det store arbejde bag og den indsigt, som Carl Henrik Koch har lagt i bogen. Jeg har ikke læst den oprindelige udgave, og skal derfor ikke gøre mig klog på, hvad der er skåret væk, men jeg vil i stedet nævne, hvad denne fantastiske bog indeholder.

Renæssancetanker - dansk filosofi i reformationstiden og i renæssancen (16. og 17. århundrede)

Oplysningstanker - dansk filosofi i det 18. århundrede

Guldaldertanker - dansk filosofi i det 19 århundrede

Moderne tanker - dansk filosofi i det 20. århundrede

Samt et omfattende noteapparat og register.
Disse fire hovedgrupperinger er så opdelt i undergrupper, hvor de enkelte tænkere inden for den pågældende periode grundigt gennemgås. Således får jeg som læser indsigt i ikke blot de enkelte filosoffer, men får også sat dem i kontekst i forhold til tidens strømninger og situationen for europæisk filosofihistorie versus tendenserne i dansk filosofi i de pågældende perioder.

Det er på ingen måde nogen hurtig læst bog, og målgruppen ligger nok inden for det, der må beskrives som voksenuddannelse. Selv om det er en faglig tung bog, så er den meget velskrevet og sprogligt tilgængelig. Jeg havde flere aha-oplevelser under læsningen, og jeg blev også meget klogere. Jeg stiftede bekendtskab med tænkere, jeg aldrig har hørt om før, nogle jeg kendte navn på men ellers ikke vidste ret meget om og så nogle få som feks Tycho Brahe, Niels Steensen, H. C. Ørsted, Kierkegaard og Harald Høffding, som jeg kendte lidt til, nogle af dem dog mest som videnskabsfolk og ikke så meget som filosoffer.

Jeg har været rigtig glad for at læse denne bog, og jeg er ikke i tvivl om at den fremadrettet vil komme til at virke som opslagsbog for mig….der er meget, der lige skal bundfælde sig, og som efterfølgende godt kan tåle en genlæsning.

Så hvis man gerne vil forstå hvordan og hvorfra nogle af de holdninger, vi i dag har i vores samfund, er opstået, så er denne bog et godt sted at begynde.

[Historie-online.dk, den 16. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kortlægningen af Grønland
Nationalismens spøgelse – mellem romantik og opløsning
Ingen over Tinget – Intet under tæppet