Menu
Forrige artikel

Mecklenburg-Vorpommern

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 376

 

En interessant tur med tog langs Østersøen. Forfatteren rejser fra by til by og giver den kulturrejsende et indblik i, hvad byen og ruten byder på

Af Michael Koch

Med sin cykel og god tid i bagagen har forfatteren rejst mellem kystens byer. Selvom Tyskland har været gennem meget omtumlende tider, er der stadig fin gammel kultur at se. Det gamle Tyskland har haft mange storhedstider, hvor velhavere har brugt mange midler på at fastslå og vise deres status i byerne. Det er sikkert kun én af grundene til, at det kulturrige land indeholder så mange smukke bygninger, statuer og figurer. Samlet set betyder det heldigvis, at der i dag findes utallige steder, der er rene seværdigheder.

2. Verdenskrig gjorde som bekendt store dele af landet ukendeligt. I vest blev der gennem mange år sat grundigt ind på at opbygge og bevare, så byerne igen blev smukke og praktiske. I øst var det ikke skønhed, der betød det store men mere stalinistisk hårdt og grimt. Mange af de fine bygninger, kultursteder og alt muligt andet som signalerede alt det, som ikke gik i tråd med kommunisme, fik lov til at gå til. Genforeningen ændrede radikalt på det, og derfor kan Jørn Ørnstrup cykle rundt i kystbyerne og få de gode kulturelle oplevelser, som han beskriver i bogen.

Kort forrest i bogen

Byerne er markeret med en fane i hver sin farve. Fortællingen er derimod fortløbende. Inden det går op for læseren, at teksten er bygget op på denne måde, er der et par pudsige øjeblikke. Slår man blot op på en by af interesse, giver teksten ikke umiddelbart mening.

Første by er Wismar som eksempelvis byder på Altstadt, Karstadt bymuseet, det store torv Am Market og endelig byens hvide rådhus. Derefter præsenterer han Alte Schwede og Havnen. Byens kirker får et velfortjent besøg, og efter et måltid, der i sin komplette beskrivelse lyder utrolig herligt, drager han videre til Rostock og Warnemünde.Turen går derefter videre til Ribnitz-Damgarten, Fischland-Darss-Zingst, Stralsund, Rügen og Hiddersee, Greifswald, Usedom, Swinoujście. I byerne ser han på mange forskellige ting, og der er spotvise fortællinger om et bysbarn. Asta Nielsen omtales eksempelvis under et bybesøg, fordi stumfilmstjernen havde sommerhus i den by.

Desværre er mange billeder ikke redigeret helt på plads, så selve motivet fremtræder lidt mørkt. Flere billeder har også motivet så langt tilbage i billedet, at det kan været svært at få hele fornøjelsen ved at se det. Det er dog forfatterens valg, og det må man respektere.

Hvis du skal besøge byer langs kysten, som er med i bogen, kan du få lidt ekstra til rejsen i denne bog. Det er populært sagt nedslag på steder, oplevelser, kultur eller personer der har haft tilknytning til byen.

Det er ikke en rejsebog i traditionel forstand, men mere en hyggelig stund med lidt ekstra om hver by. Det er reelt en dagbogsform, forfatteren har valgt, modsat en rejsebog med lister med tips og seværdigheder og gode spisesteder. Med det tilgængelige sidetal og med så mange byer er det trods alt begrænset, hvor meget der kan komme med. Bogen havde fortjent en lidt strammere redigering. Sekundære ting, som hvad der var i fjernsynet og på spisebordet, er også med. Det er igen forfatterens valg, og det må man anerkende.

V2 raket ved museet i Peenemünde

Under alle omstændigheder er rejsen med tog og cykel i det skønne område misundelsesværdig. Hvem ville ikke bruge meget tid på torvet og museet på Peenemünde. God tur!

[Historie-online.dk, den 1. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kan man dømme historien?
LANGFART, LÆNGSEL OG LIDERLIGHED
Monopolbrud