Menu
Forrige artikel

En bondes ord

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 1882

Af Karsten Merrald Sørensen, ph.d.-studerende

Forfatteren Martin Jensen er vel for tiden en af de bedste danske forfattere til den ellers svære kunst, at skrive en god krimi i historiske rammer. Nu er han tilbage med det tredje bind i sin serie om tegneren Winston, hans kvinde Alfilda og stormandssønnen Halfdan. Vi er i England under Knud den Stores regeringstid i 1019. I de to første bind har vi lært hovedpersonerne at kende som nogle drevne detektiver, der benytter sig af observationer, overvejelser, forhør og diskussioner til at opklare de mord, der konstant lader til at komme i vejen for dem uanset, hvor de drager hen. Det er også denne ramme En bondes ord lever i. Winston, Alfilda og Halfdan befinder sig i klostret i Peterburgh, hvor vi efterlod dem i slutningen af bind 2. De er egentligt færdige med deres opgaver og især den lettere rastløse kriger Halfdan venter på, at de skal videre. Inden længe kommer der bud fra kongen, der er taget til Danmark, hvor kongens bror er død, og der derfor er et ledigt kongesæde. Men Knud frygter, at det ikke er alle hans stormænd i England, der er fuldt ud loyale overfor ham, og vores helte sendes derfor, under påskud af at skulle levere et stykke arbejde til endnu et kloster, ind i jarl Thorkels land for at spionere.

Undervejs gør de tre holdt i en landsby, hvor de møder storbonden - den griske Arnulf - der sammen med flere af de øvrige bønder skal til byen Thetford for at føre en sag på tinget mod en stormandssøn for voldtægt. Derfor bliver de alle enige om at slå følgeskab, og sammen drager alle nu mod byen, tinget og markedet. Vel ankommet til Thetford indlogeres alle i en kro, hvorefter handlingen for alvor kommer i gang. Tinget forløber ikke som storbonden Arnulf forventer, stormændene opfører sig som stormænd engang imellem kan finde på, når bønder forsøger at få krammet på dem. Den følgende tid bliver derfor præget af fortvivlede bønder, det viser sig at Arnulfs tab påvirker flere af bønderne på forskellige måder. Snart bliver stormandssønnen knivdrabt, hvorefter beskyldningerne flyver i luften, og Winston bliver nødt til at lægge sig imellem for at redde Arnulf. Han og Halfdan bliver hurtigt sat til at løse mordet sammen med Alfilda. Det viser sig dog, at det især bliver de to sidste, der kommer til at stå for arbejdet, da Winston tilbringer det meste tid sammen med en møntmester og dennes svend, der begge er meget imponeret over Winstons illustrationer. Mens Halfdan og Alfilda arbejder fortsætter markedet livet i byen, og snart sker der yderligere et mord.

Jagten på morderen fører Halfdan og Alfilda gennem byen Thetford og dens marked, samt tilbage til landsbyen, hvor nyheden om mordene ikke udløser den ventede reaktion. Det viser sig desuden, at det ikke var første gang stormandssønnen begik voldtægt - men hvor skal morderen søges; blandt bønderne eller blandt stormænd, der var blevet offer for en voldtægt i slægten? Var en voldtægt i det hele taget ”nok” til at begå mord, eller var der andre motiver? For at finde svar på gåden må man stille sig spørgsmålet om, hvor meget en bondes ord er værd? Sideløbende med denne gåde må Winston og Halfdan desuden huske på deres opgave for Knud den Store, og holde øje med om der er optræk til, at jarl Thorkel søger at konspirere mod sin konge.

En bondes ord kan klart anbefales, dog bør de to første bind læses først, så persongalleriet kendes. Det kan mærkes, at bogen her er tredje bind, og at Martin Jensen efterhånden er ved at komme under huden på sine hovedpersoner og på England i begyndelsen af det 11. århundrede

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Signe (Roman) -- Signes hjemkomst (roman) -- Den tyske hemmelighed ... (dvd)
Da Italien blev et land
Elsket af rævene i skoven