Menu
Forrige artikel

Dansk blod i Amerikas borgerkrig

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 3971

Af Erik Ingemann Sørensen

”En blakket fortid, en perspektivløs fremtid, kærestesorger, tragedier eller eventyrlyst drev mange af sted, mens billig jord og religiøs frihed var med til at trække andre over Atlanten…”, skriver Anders B. Rasmussen i begyndelsen af singlen: ”Dansk blod i Amerikas borgerkrig”. Bland dem, der forlod Danmark i den første store udvandrerbølge, var familien Rasmussen fra Langeland. Lokket af de højtbesungne muligheder.

Umiddelbart blev det ikke til et møde med de mange muligheder. Men i 1848 – året efter deres ankomst – får familien deres første hus i Wisconsin. ”Et område, hvor vintrene kunne være så hårde, at spytklatterne frøs til is, inden de ramte jorden…” En anden dansker, Ferdinand Winsløw, kommer i 1853 – efter en bedrageridom i København.

Debatten om slaveriet præger det politiske billede – og det hele ender med, at borgerkrigen mellem nord og syd bryder ud i 1861. Med ét slag er det hele ændret for de mange danskere. Livet som almindelig borger bliver skiftet ud med uniform.

Takket være et utroligt researcharbejde – mest i amerikanske arkiver – kan vi følge en række danskere og deres deltagelse i den blodige krig. Forfatterens evne til at udnytte alle sprogets facetter gør det til endog særdeles spændende læsning.

Vi er med ved blandt andet Fort Monroe, Sharpsburg – det mest blodige slag under borgerkrigen med over 22.000 faldne eller savnede, Atlanta, hvor danskeren Theodor Hansen såres og dør af den næsten uundgåelige koldbrand. Fritz Rasmussen møder vi igen ved Spanish Fort. Han overlever, kan vende hjem. Og han får skrevet sin historie.

Forfatteren leverer i øvrigt bogen igennem nogle fremragende beskrivelser af borgerkrigens kampe – tydeligt præget af, at han har haft et tæt samarbejde med Tom Buk-Swienty, hvilket skal tages som en absolut ros.

I et længere efterskrift beretter forfatteren om, hvorledes det siden gik nogle af deltagerne.

Man skal have en PC, iPad eller smartphone for at kunne læse en såkaldt single. En single er en digital bog – ”længere end lange artikler, kortere end korte bøger”, hedder det i fagbladet ”Journalisten”. Og der er da allerede flere eksempler på, at de store aviser udnytter denne digitale mulighed.

Og der er store muligheder i denne formidlingsform, som traditionelle boglæsere nok må vænne sig til. Desværre har forfatteren ikke udnyttet de digitale muligheder fuldt ud, hvorved læseren desværre alt for ofte lades i stikken. Der bringes ikke ét eneste kort (de findes i store mængder) – og der er ikke ét eneste billede fra slagmarkerne (også de findes i store mængder). Det svækker singlen ganske alvorligt. Men læseren kan bruge sitet: www.civil-war.net) hvor der er god hjælp at hente. Det er faktisk ikke så lidt af en guldgrube.

Det er en ganske interessant og spændende ”bog”, Anders B. Rasmussen har produceret. Fint skrevet og med en fornem litteraturliste og flot noteapparatur. Men desværre halter den for meget på grund af ovennævnte mangler.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
CIA - Fra den kolde krig til krigen mod terror
FDR - Franklin D. Roosevelt
Præsidenter